Stjärnkocken Martin Hansen bjuder på en hällristad lammstek 56 grader med morötter i olika former, friterad lök, chorizosmör, vinägersky och krasse. Perfekt till söndagsmiddagen eller när du bara vill imponera lite extra!
Hällristad lammstek 56g
600g lammstek
Smör
Timjan
Salt
Krydda köttet och sota i en stekpanna. Baka i ugnen på 120g till 52g i innertemperatur.
Skiva i tunna skivor vid servering
Morotskräm
600g skalade morötter,
4 vitlöksklyfor
2dl grädde
2dl mjölk
1tsk Sambal olek
Champangevinäger
Rosta morötterna i ugnen på 175g. När de har fått färg tillsätt vitlök, grädde och mjölk.
Baka tills de har mjuknat. Mixa allt till en slät puré med sambal och smaka upp med champagnevinäger och salt.
Morotsmaräng
1 äggvita
200g morotskräm
20g champagnevinäger
Vispa vitan fluffig. Blanda i krämen och vinägern. Bre ut på bakplåtspapper och torka i ugn på 80g i 1,5 timme.
Friterad lök
12 stora pärllökar, skalade
Olja till fritering
Koka lökarna mjuka i saltat vatten. Kyl ner. Fritera på 180g precis innan servering.
Salta efter.
Saltrostade hasselnötter
100g skållade hasselnötter
1 äggvita
Strösocker
Blanda nötterna med äggvita, salt och socker. Rosta i ugn på 175g i 10 min.
Fryst chorizosmör
1kg chorizo
50g timjan
250g smör
5g rökt paprikapulver
1 citon, skalet
1 vitlökskryfta
½ tsk svartpeppar
Dela korven i mindre bitar. Stek den hårt med timjan. Pressa ut all vätska ur korven. Vispa smöret fluffigt.
Häll i chorizofettet, rökt paprikapulver, citronskal, pressad vitök, svartpeppar.
Smaka av med salt. Bred ut smöret på en plåt tunt och frys. Bryt i bitar vid servering.
Enbärssky
1dl vinägersky
6 krosade enbär
1 lagerblad
Koka upp skyn med kryddorna. Låt stå och dra i ca 30 min. Sita innan servering
Picklade morötter
4 morötter
1msk ättika
2msk socker
2msk vatten
Olivolja
Skiva morötterna tunt på mandolin. Lägg över i vacuumpåse med ättika, socker och vatten. Förslut och låt stå över naten. Dressa med olivolja vid servering
Servering
Buskkrasse
Röd oxalis
Aska från purjolök