lamm1_2

Lammstek, höstmiddagens givna kort

Stjärnkocken Martin Hansen bjuder på en hällristad lammstek 56 grader med morötter i olika former, friterad lök, chorizosmör, vinägersky och krasse. Perfekt till söndagsmiddagen eller när du bara vill imponera lite extra!

Hällristad lammstek 56g

600g lammstek

Smör

Timjan

Salt

Krydda köttet och sota i en stekpanna. Baka i ugnen på 120g till 52g i innertemperatur.

Skiva i tunna skivor vid serveringlamm1_1

Morotskräm

600g skalade morötter,

4 vitlöksklyfor

2dl grädde

2dl mjölk

1tsk Sambal olek

Champangevinäger

Rosta morötterna i ugnen på 175g. När de har fått färg tillsätt vitlök, grädde och mjölk.

Baka tills de har mjuknat. Mixa allt till en slät puré med sambal och smaka upp med champagnevinäger och salt.

Morotsmaräng

1 äggvita

200g morotskräm

20g champagnevinäger

Vispa vitan fluffig. Blanda i krämen och vinägern. Bre ut på bakplåtspapper och torka i ugn på 80g i 1,5 timme.

Friterad lök

12 stora pärllökar, skalade

Olja till fritering

Koka lökarna mjuka i saltat vatten. Kyl ner. Fritera på 180g precis innan servering.

Salta efter.

Saltrostade hasselnötter

100g skållade hasselnötter

1 äggvita

Strösocker

Blanda nötterna med äggvita, salt och socker. Rosta i ugn på 175g i 10 min.

Fryst chorizosmör

1kg chorizo

50g timjan

250g smör

5g rökt paprikapulver

1 citon, skalet

1 vitlökskryfta

½ tsk svartpeppar

Dela korven i mindre bitar. Stek den hårt med timjan. Pressa ut all vätska ur korven. Vispa smöret fluffigt.

Häll i chorizofettet, rökt paprikapulver, citronskal, pressad vitök, svartpeppar.

Smaka av med salt. Bred ut smöret på en plåt tunt och frys. Bryt i bitar vid servering.

Enbärssky

1dl vinägersky

6 krosade enbär

1 lagerblad

Koka upp skyn med kryddorna. Låt stå och dra i ca 30 min. Sita innan servering

Picklade morötter

4 morötter

1msk ättika

2msk socker

2msk vatten

Olivolja

Skiva morötterna tunt på mandolin. Lägg över i vacuumpåse med ättika, socker och vatten. Förslut och låt stå över naten. Dressa med olivolja vid servering

Servering

Buskkrasse

Röd oxalis

Aska från purjolök

 

Kommentera