mat1

Martin Hansen bjuder på Nose-to-tail: ”Överraska grannarna, bjud på gillad lever i sommar”

För att vara hållbar i vår konsumtion av mat är måttstocken ”lite av varje”, en bra filosofi. Genom att äta varierat och olika delar på ett djur räcker köttet till fler och andelen som används till mat blir så hög som möjligt. För kocken Martin Hansen är det naturligt att tänka ”Nose-to-tail” när han kombinerar och utvecklar nya spännande maträtter.

”Att laga maträtter på unika råvaror är faktiskt inte så svårt. Genom att använda alla delar på ett djur och kombinera med säsongens råvaror får du en oändlig skatt av variation och matupplevelser”, berättar Martin.

Vi bad Martin hitta på något nytt till grillen och rätten blev; Grillad nötlever med blad, tomater, karamelliserad lök och chimicurri

”För mig är det viktigt att prioritera hållbart producerade råvaror på oavsett säsong. Att äta hållbart innebär att alla detaljer på ett djur kan blir något gott. För många känns det kanske främmande att äta innanmat, speciellt på grillen, men det är bara fantasin som sätter gränser”.

”När jag skapar nya maträtter tar jag gärna inspiration från hela världen, men jag sätter alltid de nordiska råvarorna i centrum. Vi har helt fantastiska produkter här i Norden och variationen mellan olika säsonger tycker jag ger många spännande alternativ på menyn”.

För att få en blir fantastiskt god grillad lever har Martin några tips.

”För mig är det viktigt att välja råvaror av hög kvalitet, som är hållbart producerade. Denna gång har jag valt en nötlever för en lite mjukare smak, vilket passar min maträtt bra. Genom att jag röka levern med granris skapas en härlig aromatisk nordisk smak. Därefter har jag kombinerat olika råvaror utifrån konsistens, smak och visuellt intryck. För att lyckas är det viktigt att tänka helhet i maträtten du kombinerar”.

”Använd gärna smarta hjälpmedel på grillen såsom termometer och lock, så blir enklare att få precis lagom tillagat kött. Så du, våga testa något nytt i sommar och lycka till med grillandet”!

Se grill-filmen med Martin Hansen här:

Här är även det goda receptet:

Grillad nötlever med blad, tomater, karamelliserad lök och chimicurri

600g Nötlever

6st Schalottenlök

mat3

Skiva schalottenlök och lägg i ett foliepaket med lite olja, salta och peppra. Grilla löken tills den blir mjuk och karamelliserad i paketet. Låt den svalna och använd i salladen senare i receptet.

Putsa levern från hinnor. Skär centimeter tjocka skivor. Gnid in olivolja, salt och nymalen svartpeppar.

Vänta tills grillen blir riktigt glödande.

Lägg på leverskivorna vänd några gånger. Det går ganska fort.

Grilla även en citronhalva, pressa över den när allt är klart.

 

Sallad med grillad aubergine

1 st aubergine

1+0.5 st vitlöksklyfta

1 tsk hel spiskummin

1 dl olivolja

3 st peperoncinopepparfrukter

250 g ruccolasallad

1 dl färska myntablad

1 dl färska korianderblad

sesamfrön

1 burk färdigkokta kikärtor

1 dl crème fraiche

1 dl matyoghurt

0,5 st lime, rivet skal och saft

1 tsk sesamolja

6st karamelliserade lökar

 

Grilla auberginen mjuk tillsammans med vitlök och peperoncino samt spiskummin.

Blanda samman en dressing av yoghurt, crème fraiche, sesamolja, vitlök, och limeskal och saft.

Smaka av med salt.

Blanda kikärtorna med dressingen.

Lägg upp rucola i botten på ett fat, toppa med kikärtsröra och aubergine.

Avsluta genom att strö över färsk mynta och koriander. Rosta sesamfrön försiktigt i en torr stekpanna och strössla över.

Chimichurri

2 st vitlöksklyftor

2 dl färska oreganoblad

0,5 st röd chili(är den mild kan du öka mängden)

1 dl god olivolja

2 msk god rödvinsvinäger

0,5 tsk strösocker

salt och grovmalen svartpeppar

 

Hacka vitlök och oregano mycket fint.

Kärna ur chilin och finhacka även den.

Blanda allt i en skål och slå över olja, vinäger och socker.

Blanda ordentligt och smaka slutligen av med salt och peppar.

Kan förvaras i lufttät burk i kylskåp i 1 dryg vecka.

 

Smaklig spis!

Kommentera