årets leverantör nöt

Årets leverantör av nöt har stort fokus på djuromsorg

Rickard och Tova Fridh driver gården Djupadal som ligger mellan Sjöbo och Hörby i mellersta Skåne. Paret har väl utarbetade och strukturerade rutiner som ger företaget och dess ägare en stabil grund. Parets livsfilosofi är att både människor och djur skall trivas på Djupadal.

DEN 14 FEBRUARI 2014 fick Rickard ett samtal som påverkade allt. En av gårdarna som levererade kalvar till Djupadal var smittad av Salmonella Dublin.

– Hela vår verksamhet blev spärrad och en del djur fick destrueras och allting sanerades. Det var en trist erfarenhet vi fick, men det positiva var att vi var tillbaka i full produktion redan 4 augusti vilket nog är ett rekord, säger Rickard. Samtidigt passade vi på att tänka om lite i vår produktion. Vi växlade över från mellankalvsuppfödning till slutgödning av köttrastjurar.

Nu finns det 290 köttrasdjur på Djupadal, varav cirka 50 kvigor. De flesta djuren köps in via HKScans livdjursförmedling. Djuren som är födda i januari till maj kommer till gården under september till november direkt från sina beten. De klipps och avmaskas vid ankomst till gården och slutgöds fram tills de är 12–14 månader och har en slaktvikt på cirka 400 kg.

BRA KVALITET PÅ GROVFODER

På Djupadal finns 55 hektar egen mark och 65 hektar arrenderad areal. På gården odlas vall, raps, höstvete, korn och ärtor. Spannmålen säljs och vallen används till grovfoder i verksamheten.

– Vi är mycket noga med att skörda vallen tidigt så att det blir ett riktigt näringsrikt grovfoder, berättar Rickard.

Rickard och Tova köper in färdigt kraftfoder för att få maximal tillväxt. Har vi riktigt bra grovfoder behöver vi inte köpa det vassaste kraftfodret, berättar de. Det fungerar bra ändå. Stallet strös morgon och kväll med hjälp av en rälshängd balupprullare. Den sprider också ensilaget. I stallet med kvigor rullas halmbalarna ut för hand.

Som ett komplement till verksamheten driver familjen också en maskinstation som är specialiserad på växtskydd. Rickard sköter växtskyddet åt 15 gårdar i närområdet.

Receptet för att få god tillväxt, bra djuromsorg och låg dödlighet är ganska enkel, tycker Rickard. Han sammanfattar det i fem punkter:

årets_lev_Not_2016

1. Djuren ska trivas och ha en god stallmiljö

2. Djuren ska ha rikligt med halm varje dag

3. Ventilationen måste vara bra

4. Klippning och avmaskning ska göras direkt när kalvarna kommer till gården

5. Näringsrikt och högkvalitativt grov- foder och utöver detta ett bra kraft- foder.

GOTT SAMARBETE Rickard och Tuva träffades på en dansbana som ligger nära där de valt att bo och leva.

– Vi gillar det enkla och jordnära livet, säger Tova, men visst är det roligt att bli uppmärksammad i lite större samman-hang som nu med utmärkelsen som Årets Leverantör Nöt. För några år sen hade vi också anledning att vara lite extra stolta. Då serverades kött från våra djur på Nobelfesten, berättar Rickard. Det presenterades som mellankalv från Skåne på Nobelmenyn.

Rickard och Tova har alltid levererat sina djur till HKScan. De är nöjda med samarbetet och glada över att slakten sker i Hörby inte långt från gården. Planeringen för hela 2017 är redan klar och skulle det bli avvikelser hanteras det smidigt. IT-systemen med avräkningar och allt annat fungerar väl. Det enda problemet paret upplever just nu är att det blivit ont om kalvar och att priset därför har gått upp. Men så är det ju på en mark-nad där tillgång och efterfrågan styr kommenterar Rickard.

– Det är mest vår inköpare, Lars Svensson och transportören vi har kontakt med i det dagliga arbetet, säger Rickard. De är jätteduktiga båda två så ge gärna lite extra beröm till dem.

– Det är roligt att vara HKScan- inköpare för Rickard och Tova, säger Lars. Djupadal är en harmonisk gård där både djur och människor trivs samtidigt som verksamheten drivs ytterst professionellt och affärsmäs-sigt. Det gläder mig att de vann utmärkelsen Årets Leverantör Nöt. Det är mycket välförtjänt.

FRAMTID – Vi är mycket nöjda med den modell vi har skapat och utvecklat, säger Rickard, och Tova nickar instämmande. Det fungerar bra och nu handlar det om att finputsa på olika detaljer. Våra mål är högt ställda så det är bara att fortsätta jobba på, avslutar Rickard.

Kommentera