Martin för FK

Möt stjärnkocken Martin Hansen och ta del av hans tips hur du kan bli en vinnare i köket

Martin Hansen är ansvarig för den gastronomiska utvecklingen på anrika Grand hotell i Lund. Att det blev just Grand hotell, som blivit Martin bas i matlagningen de senaste sex åren, hör mycket ihop med deras lika syn på vad som är riktigt bra gastronomi. Martin är mycket engagerad i hur olika råvaror är producerade. Det är viktigt att de råvaror användas väljs med omsorg och i respekt för miljö, produceras hållbart och används på ett optimalt sätt.

”Jag tar gärna inspiration från hela världen, men jag sätter alltid de nordiska råvarorna i centrum. Vi har helt fantastiska produkter här i Norden och variationen mellan olika säsonger tycker jag ger många spännande alternativ på menyn.

Martin tillhör kockeliten i Sverige och i år tävlar är finalen av Årets kock för fjärde gången. För att hitta mångfalden i sin matlagning använder och söker Martin ofta unika köttdetaljer som inte alltid används i hemmaköken.

”Att laga maträtter på unika råvaror är faktiskt inte så svårt. Genom att använda alla delar på ett djur och kombinera med säsongens råvaror får du en oändlig skatt av variation och matupplevelser”, berättar Martin.

Martin började sitt matlagningsintresse i tidig ålder. Han har många positiva matminnen med sin mormor & farmor som var mycket duktig på att laga mat, gärna klassisk husmanskost. Men det som till slut avgjorde att han blev professionell kock var att han följde med sin pappa till bygdegården i Barsebäck som där han var med i ett matlagningsgäng som träffades en gång i i månaden och heter Matadorerna. Här hade hans far kreativa middag tillsammans med sina goda vänner och Martin hjälpte till en början till som diskare, men blev efterhand allt mer intresserad av själva matlagningen. Och på den vägen är det…

”Det som kännetecknar min matlagning är att jag gillar enkel och rak matlagning där smaken går igenom. Jag vill presentera unika detaljer på ett innovativt och nyfiket sätt. Hela tallriken är viktig och alla sinnen måste få sitt. Jag inspireras gärna av olika kulturer men mitt hjärta finns hos de nordiska smakerna”.

MARTIN TIPSAR: För att lyckas med matlagningen

För det första; Tänk dig hela måltiden så du får med alla komponenter. Alla råvaror som du vill bjuda på ska hålla samman som ett pussel; smaken, konsistenserna, färgerna och upplägget. Att laga god mat handlar om att våga lägga till nya spännande råvaror på din tallrik, lägg till det klassiska som du redan älskar och kombinera sedan smaker som förhöjer varandra.

För det andra; Välj alltid hållbart producerade råvaror. Ta inspiration från alla matkulturer, men prioriterar de svenska råvarorna som är bäst för säsongen.

För det tredje; Det finns så många otroligt smarta hjälpmedel att ta till för att lyckas i köket. Både för att göra maten roligare när du skapar din maträtt för ögat. Men även för att spara tid och energi i köket. Gillar du möra köttdetaljer är slow cooked, enkelt och otroligt gott. Gör det på traditionellt vi på låg temperatur i ugn eller småsjud i gryta i timmar. Men samma goda resultat får du med en tryckkokare på en betydligt kortare tid.

Foto: Marin Hansen

Kommentera