revben

Svenskarna, julbordet och matsvinnet

Julborden har pågått för fullt runt om i landet. Mycket mat blir det! Korvar, syltor, pastejer, skinkor och köttbullar. Många av de klassiska inslagen på julbordet är just kött och charkprodukter. Men hur duktiga är vi svenskar egentligen på att ta tillvara den mat som blir över från julbordet?

I en ny undersökning från Livsmedelsföretagen ställde man frågan om vad svenskarna gör för att minska sitt matsvinn på julbordet. 76 procent av de tillfrågade svarade att man äter rester från julbordet i flera dagar för att slippa slänga mat och 33 procent av de tillfrågade svarade även att de har färre rätter på julbordet för att undvika matsvinn. Att frysa in mat samt servera mindre portioner var andra sätt som användes för att försöka minska svinnet.

Det är mycket glädjande att majoriteten av våra svenska julfirare tänker på att minska sitt matsvinn i samband med julbordet. Det är bra både för miljön och plånboken. Nu någon vecka efter julafton kan man eventuellt känna sig lite trött på julens smaker. Men julskinkan och prinskorvarna behöver ju inte prompt bli just julmat! Ett tips från oss på HKScan är att köpa julprodukter med kort datum i din matbutik och laga något annat! Vad sägs om en tryffelpizza med julskinka på eller revbenssliders med bakad kålrot, krämig kålsallad och friterad purjolök (bild ovan)? Både billigt och utsökt!

För oss som producenter gäller det att vara duktiga på att prognostisera efterfrågan av julmat. Det eventuella överskottet som vi får ger vi exempelvis bort till Matmissionen.

tryffelpizza

Tryffelpizza med julskinka och ruccola

http://scan.se/recept/2211/pizza-med-julskinka-ruccola-och-tryffel

Källa: Livsmedelsföretagen

http://www.livsmedelsforetagen.se/wp-content/uploads/2016/12/favoriter-och-frammande-ratter-pa-julbordet-161215.pdf?d780a3

Kommentera