HKScan_consumer_family_02_6320_6

Minska ditt matsvinn – bra för både plånboken och miljön!

Låt maten hamna i magen – inte i soptunnan! Cirka en halv miljon ton ätbar mat och dryck slängs i sopor och hälls ut i avlopp i svenska hushåll varje år enligt SCB. Det innebär att drygt 50 kilo mat och dryck per person kastas i onödan, något som också påverkar miljön.

Mycket av maten slängs på grund av att den inte äts upp i tid. Vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar mat som blir över i stället för att äta upp resterna. Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3000 – 6 000 kr per år på att minska sitt svinn enligt Livsmedelsverket. Att minska ditt matsvinn är alltså bra både för miljön och för plånboken!

Här kommer några tips på hur du kan minska ditt matsvinn:

  1. Sänkt kyltemperatur ger längre hållbarhet. Livsmedel som förvaras i 4°C i stället för 8°C håller längre!
  2. Frys in livsmedel. Har du livsmedel som håller på att gå ut eller har lagat för mycket mat, frys in den.
  3. Laga mat på rester. Inventera kylskåpet och laga mat på dina rester. Gårdagens köttbullar kan bli en god toast till lunch.
  4. Gör veckomatsedel och utgå från det du har hemma. Ibland är det svårt att ha koll på vad det är man faktiskt har hemma. Gör en inventering – på så sätt kan du planera din kommande måltider utefter vad det är som behövs ätas upp snarast.
  5. Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras. För riskgrupper som gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller äldre gäller rådet att följa de särskilda kostråden som finns för dessa grupper.
  6. Om butiken har manuell chark, be att få köpa stumparna som blir kvar när man skivar exempelvis skinka. Funkar perfekt i pastasåser, pajer och liknande.
  7. Vet du att du ska äta maten samma dag kan du köpa produkter med kort hållbarhet. På så sätt bidrar du till att butikerna inte behöver slänga lika mycket mat.
  8. Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i exempelvis din köttfärssås, gryta, paj eller soppa.

Källor:

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/miljo/ta-hand-om-maten-minska-svinnet/Tips-minska-matsvinnet/

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Halv-miljon-ton-mat-kastas-i-onodan/

https://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-8765-4.pdf?pid=18807

 

Kommentera