Köttbullar - låg upplösning

Charkprodukter – Ett klimatsmart sätt att ta tillvara på hela djuret

Att göra charkuterier är ett riktigt hantverk. Det är en tradition som går långt tillbaka i tiden. Förr då det rådde mer knapra förhållanden var det viktigt att få ut så mycket mat som möjligt av de djur man slaktade. Idag är det fortfarande lika viktigt ur en hållbarhetssynpunkt. Genom att göra härliga pastejer, korvar, syltor och skinkor kunde man variera sin kost och ta tillvara på fler detaljer. Man använde sig även av olika konserveringsmetoder för att öka hållbarheten. Saltning, rökning och torkning var vanliga metoder.

Hos oss på HKScan lever traditionen vidare. Idag har charktillverkningen utvecklats och moderniserats, men att ta fram charkuterier som pastejer, korvar och skinkor är fortfarande ett äkta mathantverk. Tillverkningen kan ta lång tid och kräver noggrann övervakning för att slutprodukten ska få rätt struktur, utseende och smak.

”Vi är stolta att kunna få föra traditionen vidare med att tillverka och utveckla våra fina och smakrika charkprodukter från Scan. Vi är extra glada nu efter chark SM där vi blev svenska mästare med Scan Lökkorv och Mamma Scans köttbullar”, berättar Anna Baker, produktchef på Scan.

De vanligaste detaljerna som köps i Sverige är filé, skinka och karré. Men en gris består av många flera delar än så. Mindre bitar som blir över vid styckningen och även hela framdelsdetaljer används bland annat till köttbullar, korv och köttfärs. Att producera charkprodukter är ett bra sätt att få användning av hela djuret och inte bara de allra finaste detaljerna. Att göra leverpastej av levern är ett annat sådant exempel. Från en gris kan man göra 4,6 kilo färdig leverpastej.

”I alla tider har man gjort charkprodukter av det som inte har blivit stek eller filé, därför att det är så smart att ta tillvara på hela djuret både ur ett ekonomiskt men framförallt ur ett klimatperspektiv”, fyller Gunilla Böök, produktutvecklare på Scan, i.

Då hållbarheten på charkprodukter är längre än färska detaljer har vi längre tid på oss att konsumera dem. Rökt skinka är ett exempel på hur en fin styckningsdel från grisen får smak och längre hållbarhet genom att man först saltar och sedan röker den. Detta leder till att vi inte behöver slänga lika mycket mat. Kan vi, både konsumenter och producenter, minska vårt matsvinn är detta en stor fördel för miljön.

Vi vill se till att så mycket som möjligt av djuret blir till mat. Äter du en fläskfilé är det bra att variera med charkprodukter. När du konsumerar både charkprodukter och rena detaljer tar du ett anatomiskt ansvar för djuret vi slaktar. Det är ett klimatsmart resursutnyttjande. Kan vi sedan se till att vi utnyttjar den längre hållbarheten och äter upp produkterna vi köper gör vi miljön ytterligare en tjänst.

Kommentera