SMAKBILDER GRISKIND 302903 låg upplösning

Svintrendigt

Det finns många spännande styckdetaljer på grisen. Ju fler delar på djuret vi äter desto bättre är det för miljön. Men visst kan det vara svårt att våga testa nya detaljer om man inte vet hur man ska använda dem! Vi kommer därför att presentera några spännande delar av grisen och berätta vad man kan göra med dem.

Ister

Späck eller ister är grisens fett. Testa att använda späck eller ister istället för annat fett i matlagning och bakning, det fungerar utmärkt! Ett annat bra användningsområde för späck är att man kan bevara saftigheten i andra detaljer. Lindar man tunna remsor av späck runt magra detaljer av kött eller fågel vid tillagningen kan köttets saftighet bevaras bättre. Späck kan även saltas in, kryddas, marineras, torkas eller rökas.

Hjärta

Grishjärta är en mycket fin och mör styckdetalj. Rökt grishjärta är faktiskt betraktat som en riktig delikatess! Stekt hjärta påminner mycket om fläskfilé i sin karaktär men är mörare och har en tydligare köttsmak. Tillaga hjärtat som fläskfilé, det vill säga inte för länge för då blir det torrt.

Kind

Griskind är en av de trendigaste styckdetaljerna du kan äta för tillfället om du lyssnar på stjärnkockarna. Kinden blir mycket saftig, smakrik och mör om den får koka länge. Griskinden bör sjudas eller bräseras i ca 1 ½ timme. Man kan även confitera den, alltså koka i fett med härligt mört resultat. Griskind har funnits på menyn på restauranger länge men tillagas nu allt oftare av hemmakockar. Detta är en detalj som vi antagligen kommer få se mycket mer av framöver.

Njure

Grisnjure har en tät struktur och intensiv smak. Grisnjuren kan med fördel smaksättas med cognac eller madeira. Stek njure på mycket hög värme annars släpper den väska och blir kokt. Njure passar även perfekt i grytor.

Bog

Kärt barn har många namn. Bogen kan styckas på olika sätt beroende på vilka detaljer man vill ta fram och har många namn: fläskbog, karrébog, stockholmsbog, plattbog, bogbladsstek och picnicbog. Bogen är en smakrik och mångsidig detalj. Bogen kan med fördel användas som fläskstek men den blir också fin att strimla eller skära i bitar och ha i gryta. Picnincbogen är mycket prisvärd och kan skivas tunt och användas till schintzel eller till rullader. Tjockare skivor av picnicbog passar utmärkt att lägga på grillen.

Secreto Iberico

Grisens hemlighet, visst låter det spännande! I Spanien har detaljen länge betraktats som en delikatess. Secreto är en centimetertjock muskel som sitter gömd på sidan av den kraftiga halsen, djupt inne vid skuldran mot frambenet. Den är inbäddad i späck och kraftigt marmorerad. Styckdetaljen är mycket saftig och mör.  Det bästa sättet att laga grisens hemlighet är att grilla eller steka den. Behandla den som du skulle en fin, välmarmorerad entrecote – men glöm inte att styckdetaljen är tunn och snabbt blir genomstekt. Den behöver bara någon minut på hög värme på varje sida.

Vill du veta mer?

Till Scans köttguide

Kommentera