grisknorr

Från tryne till knorr

Intresset för nya styckningsdetaljer är starkt och nya influenser kommer hela tiden. Förutom att det skapas nya, intressanta maträtter är det också klimatsmart. Ju mer av djuret som tas tillvara, desto mindre slängs. Att variera sig och använda ovanliga detaljer kan dessutom förbättra lönsamheten ordentligt.

En stark trend inom modern matlagning är Nose to tail, det innebär att man använder hela djuret, från nosen till svansen i matlagningen. Det är därför du numer hittar rätter som griskind, oxsvans och inte minst hemgjorda korvar på finrestaurangerna. HKScan Sweden marknadsför udda detaljer och inspirerar både professionella kockar och vardagsmatlagare att använda dem.

Vanliga detaljer som filé, karré och kotlett känner de flesta till och är relativt lätta att laga. Om man istället väljer lite ovanligare styckningsdetaljer kan man med kunskap och tålamod laga fantastiska maträtter. Det är både spännande att jobba med och kul att variera sin matlagning med. Varför inte testa?

Benny Granqvist är styckningsexpert hos oss på HKScan. Han arbetar mycket med kvalitet och hantering av kött. Benny är jägare i grunden och håller både interna och externa utbildningar om allt du behöver veta om kött.

”Vi på HKScan ser det som vårt ansvar att ta tillvara på hela djuret. Vi ser till att så mycket som möjligt av grisen kommer till användning. Ungefär 70 % av grisen blir till mat för oss människor. De delar vi själva inte använder i våra produkter säljer vi vidare till andra företag som förädlar dem.  Ben och vissa organ som vi inte säljer vidare gör vi exempelvis biogas av.”

Ur ett resursanvändningsperspektiv är det viktigt att så stor andel som möjligt blir till mat. Benny märker av att intresset för nya styckdetaljer ökar. Han tror att matlagningsprogram och att fler går ut och äter på restaurang ligger bakom det ökade intresset för kött och nya styckdetaljer.

”Griskind och slow-cooked bog är något jag kan rekommendera för de som ännu inte testat. Att byta ut matfett mot talg och ister ger också din matlagning extra höjd.”

Kommentera