Oficiell gruppbild på FCT 2016

Regerande världsmästare försvarar sin titel i Culinary Olympics

Fazer Culinary Team är regerande mästare i klassen storkök. Om en månad ska de försvara sin titel när Culinary Olympics går av stapeln i Erfurt i Tyskland. Återigen står Scans Rapspris på menyn. Ett vinnande koncept har det visat sig.

Under Culinary Olympics kommer över 20 lag från tre världsdelar att delta i storköksklassen och uppdraget är att komponera en lunchmeny för 150 gäster på fem timmar, med en råvarukostnad på fem euro per person. Menyn ska innehålla en soppa, möjlighet att välja mellan tre varmrätt och en dessert. Och den ska byggas på råvaror som speglar landets matkultur. Menyn ska även vara näringsberäknad.

”Utmaningen har varit att ta temat till sig och hitta rätter som är traditionellt svenska, men också har en tillagningsteknik och en råvaruhantering som gör att vi kan hålla oss inom ramen för fem euro. Det betyder att vi måste ta tillvara på all råvara och samtidigt skapa en smakupplevelse. Det visuella, smaken och texturen är alla lika viktiga delar i en lyckad rätt och måste spela i harmoni med varandra”, berättar Juanita Conway, Head of Gastronomy på Fazer Food Services och projektledare för Fazer Culinary Team.

Laget består av sex kockar från Fazer Food Services restauranger. Tävlingsmeny har skapats med ingredienser från svenska producenter, så som Scans rapsgris från Hallagård och regnbågslax från Hofors.

”Rapsgris är en mycket rolig råvara att jobba med i tävlingssammanhang och vi får mycket bra råd och stöd från er”, fortsätter Juanita.

Laget har förberett sig på tävlingen i 18 månader. Deras mål är att slå sina egna poäng från förgående år, sen hoppas de på att det räcker hela vägen till ytterligare en vinst. Den före detta höjdhopparen Kajsa Bergqvist kommer som mental coach att hjälpa laget hitta fokus och ladda upp inför mästerskapet.

Vi på HKScan önskar dem självklart stort lycka till!

Kommentera