DSC_0069

Matmissionen nyöppnar i Veddesta

Ett halvår har gått sedan butiken i Rågsved brann ned men idag nyöppnade Matmissionen – en social supermarket i Veddesta. Matmissionen ägs och drivs av Stockholms Stadsmission med Axfood som medgrundare. HKScan är en av medfinansiärerna till detta viktiga initiativ.

Matsissionen har tre övergripande mål med sin verksamhet. Att ge plats för personer som står utanför arbetsmarknaden via arbetsträningsplatser, att möjliggöra för personer som lever i ekonomisk utsatthet att uppnå stärkt egenmakt samt bidra till minskat matsvinn.

Butiken är öppen för alla att handla i men kommer via medlemskap erbjuda kraftigt rabattering till målgrupper som lever på försörjningsstöd eller liknande nivå.

-”Nytt liv” är vad vår verksamhet och den här satsningen handlar om, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission. Nytt liv för människor, nytt liv för prylar och nu även nytt liv för matvaror. Det finns alltid hopp och möjlighet till en nystart, det är detta projektet ett bra exempel på!

Vi kastar alldeles för mycket mat i Sverige idag, att minska matsvinnet är en av våra stora utmaningar. I samband med nyöppningen av butiken har man även öppnat en Matbank.

-På det sättet kan vi ta emot mycket mer varor än de vi kan sälja i butiken. Matbanken kommer att fungera som en central där social organisationer kan få ta del av maten i sin hjälpande verksamhet. Till Stadsmissionen kommer det människor som inte har ett hem och ett kylskåp och på så sätt inte kan bereda mat själva. Men vi kan göra det åt dem. På så sätt kommer mer mat som annars skulle blivit svinn till mycket god nytta, förklarar Marika.

_MG_5421 beskuren

Bild: Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood, Johan Rindevall, verksamhetsledare för Matmissionen och längst till höger Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission. Foto: Stefan Nilsson

Läs mer om Matmissionen på Stockholms Stadsmissions hemsida http://www.stadsmissionen.se/Socialverksamhet/Matmissionen/

Kommentera