rapporten nötkött och klimat

Svenskt Kött släpper rapport om nötkött & klimat

I samband med HKScans seminarium i Almedelen ”En klimatsmart framtid – så fixar vi biffen” släpper Svenskt Kött en rapport om nötkött och klimat. Rapporten innehåller information om svenska nötkreatur och deras påverkan på klimatet.

– Nötkreaturen har gjorts till syndabock i klimatdebatten. Men det är stor skillnad på hur uppfödning ser ut i olika delar av världen. Jag tycker att det är hög tid att lyfta fram det svenska nötköttets miljö- och klimatfördelar, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt kött.

Elisabeth menar att det inte har funnits något sammanställt material av den forskning som finns på svenskt nötkött och klimat. Syftet har därför varit att samla den fakta som finns för att kunna bemöta den kritik som idag finns mot nötkött.

-Vi vill på ett enkelt och lättförståeligt sätt visa att det är skillnad på nötkött och nötkött. Det svenska nötköttet har så många fler värden än mycket av det importerade. Vi behöver ha en nötköttsproduktion i Sverige, för de öppna landskapen, den biologiska mångfalden och även för arbetstillfällen på landsbygden, fortsätter Elisabeth.

Svenskt kött har i rapporten sammanställt rader av fakta om nötköttsproduktionen i Sverige och i världen. Siffror från bland annat FAO visar att det ger 2,5 gånger mindre utsläpp av växthusgaser att producera ett kilo nötkött i Sverige jämfört med det globala genomsnittet. Samtidigt har antalet nötkreatur minskat kraftigt i landet. Den svenska uppfödningen står idag för endast 52,4 procent av nötköttskonsumtion i Sverige. Och hela 70 procent av klimatavtrycket från vår livsmedelskonsumtion i Sverige ligger numera i andra länder.

– Svensk nötköttsproduktion står sig väldigt bra i en internationell jämförelse och bidrar samtidigt med betydande vinster för vår miljö. Det är angeläget att ge svenska uppfödare råg i ryggen och att den svenska uppfödningen inte fortsätter att minska. Vi måste ha mer av ett helhetsperspektiv när vi diskuterar åtgärder för att minska vår klimatpåverkan, säger Elisabet.

-Jag vill främst att bonden ska använda den här rapporten, fortsätter Elisabeth.  Många bönder som arbetar med nötköttsproduktion känner sig utsatta idag. Vi vill att de ska ha argument hämtade från forskningen att luta sig emot och kunna bemöta den kritik som idag riktas mot köttindustrin. Vi vill skapa förutsättningar för en mer nyanserad bild av svenska nötkreatur och deras påverkan på klimatet.

Elisabeth ser en ljus framtid för det svenska köttet. Hon förklarar att det just nu är en hög efterfrågan på svenskt kött och förtroendet för svenska bönder är starkt. Det är därför viktigt att fortsätta att arbeta med att lyfta fram de mervärden det svenska köttet erbjuder och uppmuntra till en mer hållbar livsmedelskedja menar Elisabeth.

HKScan välkomnar rapporten.

– Den utgör en mycket bra faktabas, uppger Sara Hoff, kommunikationsdirektör på HKScan Sweden. Med lättförståelig fakta är det så mycket enklare att få en nyanserad dialog om nötkött. För oss på HKScan är det viktigt att visa hur nyttiga våra kor är för Sverige och inte enbart prata om nackdelarna. Det svenska nötköttet är inte problemet, utan en del av lösningen!, fortsätter Sara Hoff.

DSC_0289

Bild: Sara Hoff, kommunikationsdirektör, HKScan Sweden. Elisabet Qvarford, vd på Svenskt kött.

Rapporten finns att ladda hem i sin helhet på http://www.svensktkott.se/kontakt/bestall/notkott-och-klimat/.

För er som vill veta mer om nötkött och klimat, gå in och lyssna på vårt seminarium  ”En klimatsmart framtid – så fixar vi biffen” på vår youtube kanal HÄR.

Kommentera