Minskat matsvinn

Matsvinnet ett stort slöseri med resurser och miljöpåverkan, i Sverige slänger vi årligen 81 kg mat per person. Den här veckan är det European week for waste reduction, ett initiativ som syftar till att öka medvetandet om resurser och avfallshantering.

Därför uppmärksammar HKScan Sweden och initiativet Hållbar livsmedelskedja matsvinnet extra mycket den här veckan. På Hållbar livsmedelskedjas hemsida kan du läsa mer om vad vi och de andra företagen gör för att minska matsvinnet och själv anta utmaningen och minska du med.

 

Jag tänkte berätta lite mer om vad vi på HKScan Sweden gör för att minska matsvinnet:  

Våra förpackningar

Vi arbetar med att anpassa storleken på förpackningarna efter konsumenternas verkliga behov så att de inte ska behöva slänga något. Våra vakuumförpackningar förlänger inte bara hållbarheten på köttdetaljer, de bidrar också till mörare kött.

Minskat svinn i produktionen

Vi arbetar med att minska svinnet i våra produktionsprocesser. Ett bra exempel är att vid skivning av smörgåspålägg så blir ändbitarna på skinkan över eftersom de är mindre i storlek, dessa säljer vi i butik till lägre pris som ”Ojämna skivor”, bra för plånboken och för miljön!

Matmissionen

Som vi tidigare bloggat om så är vi stolta medfinansiärer till Matmissionen i Rågsved. Matmissionen är en matbutik som minskar matsvinnet genom att sälja varor med bland annat nära bäst-före-datum, vi kommer att skänka varor till butiken som öppnar i början av december. 

 Jag återkommer senare i veckan och ger fler exempel på vad vi gör för att minska matsvinnet. Följ oss gärna på Twitter @HKScanSweden eller gå in på Vi som älskar svenskt kött Facebooksida och berätta om vad du gör för att minska matsvinnet.

 

Kommentera