Svenskt griskött har en framtid i Kina

Svenskt griskött går en ljus framtid till mötes. Under ett restaurangbesök och tillika pressträff igår, där landsbygdsminister Sven-Eric Bucht och HKScan åt lunch med Kinas Sverigeambassadör Chen Yuming, enades alla om att Kina är en framtidsmarknad med stor potential för svenskt griskött. Nästa vecka åker vi i en svensk delegation till Kina för att fortsätta samtalen kring ett godkännande av Sverige som exportland av griskött.

Kina är världens näst största importör av livsmedel och det land där det konsumeras mest griskött i hela världen. Den genomsnittlige kinesen äter 39 kilo griskött per år vilket är mer griskött än den genomsnittlige svensken konsumerar.

Enligt, Magnus Därth, VD på branschorganisationen Kött och Charkföretagen, uppskattar de kinesiska kunderna och konsumenterna att de svenska produkterna produceras på ett säkert och hållbart sätt. Produktionskedjans fokus på matsäkerhet och spårbarhet, men också låg antibiotikaförbrukning och bra djurskydd är alla faktorer som bidrar till att svenska produkter har ett högt förtroende i Kina. Detta tycker vi på HKScan är extra roligt eftersom vårt svenska griskött produceras med kvalitet, matsäkerhet, klimat och god djuromsorg i fokus.

Nästa vecka åker HKScan i en svensk delegation under ledning av Sven-Erik Bucht, Sveriges landsbygdsminister, till Kina för att få till ett långsiktigt samarbete länderna emellan kring svenska livsmedel. Ett godkännande att sälja svenskt griskött och i förlängningen även charkprodukter till Kina skulle få fler att njuta av våra goda produkter. Detta gynnar även våra svenska bönder och antalet arbetstillfällen på våra produktionsanläggningar runt om i Sverige.

Kommentera