Fakta: HKScans produktion av bacon

Ursprung
Bacon med varumärket Scan innehåller svenskt kött från gårdar i Sverige. Det innebär att djuren föds, föds upp, slaktas och styckas i Sverige. Totalt har HKScan Sweden kontrakt med 14.000 svenska djurproducenter inom gris, nöt och lamm. På vår anläggning i Kristianstad är det ca 550 medarbetare inom slakt och styckning av griskött som producerar bland annat den baconråvara som sedan vidareförädlas vid HKScans egna baconanläggning i Polen.

Kvalitet & matsäkerhet
Vår produktionsanläggning i Polen är en av norra Europas modernaste för produktion av bacon och har mycket goda grundförutsättningar då den är relativt nybyggd, invigdes 2006. I Polen arbetar HKScan efter exakt samma livsmedelssäkerhetsstandard som i Sverige, anläggningen har också samma miljöcertifikat som i Sverige. Vid HKScans baconanläggningen råder lika hög matsäkerhet och hygien som vid svenska anläggningar. Vid revisioner och certifikat av baconanläggningen används samma externa revisorer som i Sverige. Dessutom har vi i Polen duktiga och kunniga medarbetare med hög kompetens för just produktion av bacon. Många av produktionsledarna har jobbat flera år i svensk livsmedelsproduktion tidigare.

Transporter
Transporter av baconråvara från Kristianstad till vår baconanläggning är en mycket liten del av företagets miljöpåverkan. Transportavståndet med lastbil mellan Kristianstad och Ystad är ca åtta mil. All vår baconråvara och vårt färdiga bacon transporteras i kylcontainrar som hämtas och lämnas av lastbilar på den reguljära färjetrafiken mellan Ystad och Swinoujscie i norra Polen. HKScans baconanläggning ligger precis i anslutning till hamnen och efter enbart ca tre kilometrar transport är baconråvaran framme.

Tydlig märkning
Vi vill vara tydliga och ärliga i vår dialog med konsumenterna vart och hur vårt bacon produceras. Därför skriver vi tydligt på baksidan av våra förpackningar att ”Produkten består av svenskt kött som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige samt skivat och packat av HKScan i Polen.

 

Kommentera