HKScan återkallar Pärsons skivad smörgåsmat i plånbok

HKScan har vid egenkontroll upptäckt förekomst av listeria  i Pärson skivad klosterskinka  producerade på en produktionslinje i Halmstad den 2:e september.

Listerian har påvisats i vår normala processkontroll där vi kontinuerligt tar ut prover och analyserar efter olika bakterier både vid produktionsdag och vid bäst-före-dag. Vi har funnit listeria i klosterskinka men av säkerhetsskäl återkallar vi samtliga produkter som producerats på samma linje den dagen.  Listeria dör vid tillagning över 72 grader.

Vi uppmanar snarast våra konsumenter, via medieutskick samt blogg, att lämna tillbaka aktuella produkter enlig normala rutiner till butiken eller genom att kontakta HKScans konsumentkontakt, tfn: 020-59 59 77 eller e-post matforum@hkscan.com

Följande produkter berörs av återtaget:

7708 Rökt Klosterskinka 120g med bäst före dag 2015-09-30

7717 Pastrami av Kotlett 120g  med bäst före dag 2015-09-22

 

7724 Kalkonpastrami 120g med bäst före dag 2015-09-27

7714 Rökt Emilskinka 120 g med bäst före dag 2015-09-30

12 kommentar på “HKScan återkallar Pärsons skivad smörgåsmat i plånbok

 1. Hejsan, har köpt er produkt ”Pärsons Basturökt Emilskinka. På förpackningen står det att de är Svensk kött i förpackningen!?
  När jag läser Aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article21369015.ab) om att denna skicka med andra har blivit drabbad av listeriabakterier och att ”Det är i färdigberedd importerad skinka från Tyskland som listeriabakterier har hittats.”
  Jag förstår inte hur detta går ihop, förpackningen säger ”Svenskt kött” och sen läser jag att det är importerat kött.
  Vad är det som gäller, svenskt kött eller importerat?
  Jag väljer varor med svensk ursprung för att stödja svenska bönder, så läser man detta. Kan säga att man känner sig lurad och bedragen.
  Önskar gärna ett svar från er, tack!
  Johan

  1. Hej Johan!
   Du kan vara lugn och absolut inte känna dig lurad, i Pärsons basturökta Emilskinka är det bara svenskt kött.
   Vi har på en produktionslinje skivat olika sorters smörgåsmat varav den tyska (ursprung framgår av märkning på förpackningen) Klosterskinka sedan visats sig vara förorenad med listeria. Eftersom de andra produkterna (bla då varmrökt Emilskinka) skivats på samma linje så återkallar vi dem som en säkerhetsåtgärd.

   Hoppas det förklarar saken!

   Med vänliga hälsningar
   Annelie Lundell
   Kvalitets-och hållbarhetsdirektör
   HKScan Sweden AB

 2. Hej,
  Innebär det att det inte finns någon risk för Listeria i Basturökt Emilskinska med bäst före 29-09-15?
  /Petra

 3. Hej Christer!
  Kokt Emilskinka omfattas inte av återkallningen. Den är tillverkad av svensk råvara.

  Med vänliga hälsningar
  Annelie Lundell
  Kvalitetsdirektör
  HKScan Sweden

 4. Men den kokta råkar inte skivas på ”samma linje”…? Är lite lömsk där, då jag undrar hur Ni egentligen skiljer på vad som är svenskt och vad som inte är det… – Jag pratade idag med vår handlare (den som i vårt stora varuhus har hand om kött och själv styckar det) , som är fd veterinär-assistant på vårt gamla slakteri, – Och han sa att han då aldrig skulle lita på en firma som både sålde svenskt kött och kött från andra länder. Och som han sa: ”JAG kan då inte skilja på vad som är vad! Och jag har ändå över 30 år i branschen! Så säljer man både ”svenskt” kött och kött från annat håll, då drar jag mig åt sidan…!” – – – Tja, – jag som lekman är beredd att hålla med… Listeria är INTE att leka med! Och att skriva att ”Kokt Emilskinka omfattas inte av återkallningen. Den är tillverkad av svensk råvara. ” – gör mig som tänkande varelse ännu mera bekymrad. Då allt verkar skivas och packeteras som – om inte ”svenskt Kött” så sannolikt på ”samma linje”. Så NÄ, har Du inte mer på fötterna är jag tacksam över att jag (kanske) inte utöver min allvarliga sjukdom som ger ett svagt immunförsvar, hoppeligen inte blir sjuk också av detta. Men PÄRSONS…? Nop. Hamnar sannolikt inte I min varuvagn en gång till.

 5. Hej igen Christer!
  Nej den kokta skinkan var inte skivad på samma linje. Livsmedelsverket har definierat vad en batch är vid återkallning och det är allt som är skivat på samma linje mellan två rengöringar. I Halmstad finns många skivningslinjer så vi skivar inte alla produkter på samma en linje. Vi arbetar med särhållning och med en långtgående produktionsplanering. Det innebär att vi långt innan skivningen har sett över vad som ska skivas, vilka hänsynstagande vi måste göra för ursprung, köttslag och eventuella allergener. Ekologiska produkter måste också särhållas. Att detta fungerar kontrolleras vid intern revisioner, vid myndighetskontroll och vid våra tredje-partsrevisioner både genom visuell kontroll men vi genom redovisning av mass-balans. Ett exempel på det är att vi redovisar tex inköpt mängd ekologisk skinka och sedan hur mycket ekologisk skinka vi sålt.
  Krya på dig!
  Med vänliga hälsningar
  Annelie Lundell
  Kvalitetsdirektör med 26 år i branschen
  HKScan Sweden

 6. Om man ätit av skinkan som berörs av återkallningen:
  Vad kan, ska och bör jag göra då?
  Är det farligt?

  1. Hej Susanna!
   Listeriabakterien är vanligt förekommande i vår omgivning. Den finns i jord, vatten och i tarmen hos många däggdjur, inklusive människan. Listeriabakterien kan orsaka sjukdom hos både djur och människa. Listeriainfektion är en zoonos det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.

   Symtomgivande infektion hos människa är ovanligt. Med tanke på att de flesta av oss sannolikt fått i oss stora mängder listeriabakterier genom åren utan att bli sjuka, bör bakterien kanske egentligen ses som förhållandevis ofarlig för de flesta av oss. Den kan dock vara farlig för människor med nedsatt immunförsvar, bland annat gravida kvinnor, svårt sjuka och äldre personer
   Har du sjukdomssymptom så ska du kontakta din vårdcentral.
   Med vänliga hälsningar
   Annelie Lundell
   Kvalitetsdirektör
   HKScan Sweden

Kommentera