Svensk Rapsgris = Sveriges bästa julskinka

Idag, torsdagen den 30 oktober, korades Sveriges bästa julskinka i Chark-SM 2014 – Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. För andra gången i rad vinner HKScan klassen med sin ”Julskinka på rapsgris”, som därmed befäster sin ställning som Sveriges bästa julskinka. Varje år säljs det ungefär 7000 ton julskinka i handeln, ungefär 1/3 produceras av HKScans skinkmästare. 

– Att vinna samma klass med samma produkt två gånger i rad är verkligen ett bevis på att man har en förstklassig produkt med hög kvalitet. Scan vinner i hård konkurrens med andra väldigt bra julskinkor, säger Susanne Ekstedt, projektledare för Chark-SM på SIK.

Domarnas motivering löd: ”En fulländad julskinka med bra julskinkekaraktär. Väl avvägd smak. Här ringde julklockorna!”

– Det känns väldigt roligt att vi lyckades vinna igen. Våra rapsprodukter tar en allt större plats och blir en allt viktigare del i vårt utbud. Genom att vi tillsätter rapsolja i fodret blir skinkan saftig och smakrik, säger Johan Persson, katergorichef på HKScan.

 

 Julskinkan bedöms efter noga utformade kriterier:
 – Det är viktigt att produkten har en klassisk julskinkssmak som skiljer sig från en vanlig kokt skinka. Vi letar bland annat efter en tydlig köttkonsistens och att det finns en bra balans mellan sälta och sötma. Dessutom ska skinkan vara saftig, ha en friskt rosa färg och vara välformad med en tydlig fettkant, säger Cecilia Norman, charkspecialist på SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik), som är en av två arrangörer av Chark-SM.

Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM är också Sveriges största branscharrangemang för livsmedelsindustrin, och slår 2014 återigen rekord, med över 780 tävlande produkter.

Ett kommentar på “Svensk Rapsgris = Sveriges bästa julskinka

Kommentera