Kommentar hästkött

Franska myndigheter avslöjade i mitten av december att kött från otillåtna hästar sålts som livsmedel tidigare i år. En del av detta har blandats med ett större parti hos ett belgiskt företag. Livsmedelsverket har fått besked om att 2,9 ton av detta kan ha sålts till Sverige och HKScan.  Den svenske importören, A-Key som kan ha levererat köttet till HKScan, arbetar nu med att via sin belgiske leverantör ta reda på om något av det otillåtna franska hästköttet verkligen fanns med i försändelsen.

Arbete med att spåra alla partier av mottaget hästkött pågår hos HKScan och vi har inte fått bekräftat att  vi fått från det misstänkta partiet. Det aktuella misstänkta hästköttet såldes under februari till mars 2013.

– Vi använder färskt hästkött i Pärsons hamburgerkött vilket vi deklarerar i innehållsförteckningen.

– Det förekommer inget hästkött i några produkter i varumärket Scan och råvaran i dessa produkter är alltid 100 % svensk.

– Enligt SLV är det ingen hälsofara att äta det aktuella hästköttet

4 kommentar på “Kommentar hästkött

 1. Vad är nu detta??? Man sätter morgonkaffet i halsen när man läser i Helsingborgs Dagblad att Scan fått leverans av det otillåtna franska hästköttet!! Hur är detta möjligt??? Sveriges Bönder kontrolleras ofta och betalar dyrt för detta, men Scan kan tydligen strunta i regelverket! Försöker få min omgivning att köpa svenskt kött och säger ”… att Scan kan ni alltid lita på” Pyttsan!!! Förstår att detta inte gäller alla Scans produkter, men har varunamnet en gång figurerat i dessa sammanhang är det förtroendet naggat i kanten! Hoppsa på en förklaring till Sveriges producenter och konsumenter!
  Mona Törner Ordf. Ottarps LRF lokalavd Helsingborgs kommun

  1. Hej Mona!
   Först av allt, vi vet inte om HKScan eller Pärsons fått av det aktuella hästköttet. Det pågår en utredning av franska myndigheter där de utreder det eventuella fusk som den franske leverantören ägnat sig åt. Vi måste avvakta denna utredningen innan vi kan få besked om det har levererats något alls av detta till Sverige och då till Pärsons produkt. Vi vet vilka leveranser vi fått och vad vi använt råvaran till, till tunna skivor av hamburgerkött under varumärket Pärsons,det handlar ju om importerat kött, som vi precis som du skriver, inte har i produkter av varumrket Scan.
   Om vi fått otillåten råvara återstår att se.
   Att följa regler och lagar är något vi aldrig tummar på och vårt löfte att alltid ha endast svensk köttråvara i Scans produkter avviker vi inte från.
   Vi kommer att följa upp detta hos vår leverantör mycket noggrannt och samarbetar hela tiden med Livsmedelsverket.

 2. 2014-01-01, 19:55 av Uffe

  Hej
  Jag har en fråga Hur kan det vara
  Billigare att importera hästköttt när man
  Får 6 kr kilot för hästar hos er?

Kommentera