Scan Piggham förstärks ytterligare

HKScan får ensamrätt på NG Hampshire genetiken. HKScan förvärvar idag 100 procent av det svenska Nordic Genetics och får därmed exklusiva rättigheter till Nordic Genetics specifika NG Hampshire genetik, som är grunden i det välkända svenska grisköttet Scan Piggham. Genetiken har fått ökat intresse internationellt för sitt smakrika kött och sina unika egenskaper.

HKScan, ett av de ledande livsmedelsföretagen i Nordeuropa, har genom sitt köp blivit 100 % ägare av Nordic Genetics. HKScan har indirekt ägt 71,5 % av Nordic Genetics via Finnpig i Finland och Quality Genetics i Sverige. Genom sitt köp har HKScan-koncernen fått exklusiva rättigheter till den Nordic Genetics ägda genetiken för NG Hampshire . Koncernen kommer att driva och effektivisera verksamheten som en integrerad del i sin egen verksamhet. Samtidigt undertecknar HKScan och dess internationella samarbetspartner JSR Genetics i UK ett LOI (Letter of Intent) om utökat samarbete för att fortsätta utveckla NG Hampshire genetiken både till den svenska och internationella marknaden.

– Både avtalet och partnerskapet med JSR Genetics ger oss tillgång till internationell genetisk kompetens och ännu bättre möjligheter att fortsätta utvecklingen med konsumenten i fokus samtidigt som vi ger våra uppfödare utmärkta förutsättningarna för god djurhållning och lönsam grisproduktion”, berättar Torbjörn Lithell. ”NG Hampshire är den genetiska grunden i det välkända svenska grisköttet Scan Piggham som vunnit gastronomisk utmärkelse för sina goda egenskaper. HKScan ser utvecklingen som en långsiktig investering i framtiden, vilket kommer att ge nytta till alla parterna, fortsätter Lithell. Utvecklingen av HKScans Rapsgris-koncept, som idag finns både in Sverige och i Finland, är ett annat välkänt och framgångsrikt exempel av koncernens strategiska produktutvecklingsarbete.     

Det är under 40 års intensivt avelsarbete som den svenska NG Hampshire genetiken utvecklats med fokus på smak. Det finns även flertalet forskningsstudier gjorda av Bl.a. DMRI (Danish Meat Resarch Institute) som vetenskapligt bekräftar att NG Hampshire ger ett mörare och saftigare griskött. Den bättre köttkvaliteten är kopplad till en särskild gen som under lång tid naturligt avlats fram.

Sedan början av 2000-talet säljs griskött baserat på NG Hampshire genetik i den brittiska butikskedjan Sainsbury som deras bästa premiumkött. Nu flyttar genetiken ut på brittiska landsbygden då allt fler djurproducenter inser de positiva värden med den svenska faderrasen NG Hampshire som ger friska, sunda djur med god tillväxt och foderförbrukning.

Mediekontakter:
Torbjörn Lithell, VP Animal Sourcing, HKScan Sweden, tfn: 070-662 68 89
Sara Hoff, VP Communication, HKScan Sweden, tfn: 070-548 41 78
Mediejour, tfn: 08-725 85 10

Kommentera