Vi inför DNA-provtagning som standard

Vi har fått många frågor till oss hur vi jobbar för att säkerställa vår produktionsprocess i samband med den aktuell hästdebatten. Som du säkert vet innehåller produkter med varumärke Scan alltid 100 procent svensk råvara från gris, nöt eller lamm. Med kontroll från kontrakterade svenska bondgårdar till produktion vid egna anläggningar ger vi dig som är konsumenten en säkerhet. I vår produktionsprocess av svenska produkter har vi en tydlig överblick och noggrann kontroll och spårbarhet på hela kedjan från uppfödning, inköp, transport och därefter slakt, styckning och vidare förädling.
Utöver helsvenska produkter legotillverkar HKScan Sweden produkter med importerad råvara till våra kunders egna varumärken. Redan när första indikationen på hästkött i hamburgare på Irland blev känt, startade vi vår kontroll av samtliga produkter för att säkerställa att det inte fanns spår av hästkött. Samtliga gjorda provsvar har varit negativa, det vill säga inte innehållit spår av DNA från häst. Företaget har dessutom beslutat, sedan två veckor tillbaka, att lägga in DNA-provtagning som standard i sin provtagningskontroll av importerat kött, på liknande sätt som vi gör salmonellaprov idag.

Dokumentation och kvalitetskontroll
Vad gäller import av kött sker detta direkt, utan mellanhänder, från de välkända köttföretagen Vion och Westfleisch. Vi har, utöver vår egen provtagning, fått ”Letter of guarantee” från våra utländska leverantörer som bekräftar att råvaran motsvarar den produktspecifikation vi beställt. Om vi skulle ta in en ny samarbetspartner görs alltid en leverantörsrevision där kvalitetsansvarig besöker den nya produktionsanläggningen. Vid revisionen går vi igenom samtliga processer, men även spårbarhetskontroll och andra kvalitetskontroller. Alla våra leverantörer är också tredjepartscertifierade enligt en GFSI standard (BRC, EFSIS; ISO FSSC 22000 t ex). Dessutom är HKScans Code of Conduct underskriven.

 Noggrann särhållning

I vår hantering av importerat kött i legotillverkning till våra kunder gäller principen noggrann särhållning genom hela kedjan. Produkter med inslag av importerad råvara, oavsett om det är konsumentpackad köttfärs eller korv så produceras det sist på dagen. Därefter sker noggrann rengöring över natten innan svensk produktion startar på nytt. Vi anger alltid djurslag och ursprungsland på produkten så kunden ser och kan välja vad man köper.

 

 

Kommentera