Grattis Daniel Räms – Årets Kock 2013

I fredags avgjordes finalen i Årets Kock. Sex finalister gjorde upp om titeln och segrande ur striden gick Daniel Räms. Det var fjärde gången i rad som Daniel tävlade i finalen vilket gjorde honom till lite av en veteran i sammanhanget.

De tävlande skulle laga två rätter, en modern restaurangrätt där råvarorna avslöjats i god tid före finalen. Den andra rättens råvaror fick kockarna veta först samma dag även om huvudråvaran (svensk dovhjort) presenterats någon vecka i förväg.

Daniels vinnande rätter var:

Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka, jordärtskockskräm, svamp samt löksky och riven Svecia.

Hällristad fjällröding och kallrökta slag med helstekt blomkål, vintergrönsaker, dillsås samt Himmelsraften med ansjovis.

Som en av huvudsponsorerna fanns naturligtvis Scan på plats, i år med temat street food. Tillsammans med kockarna Christian Hellberg (Årets Kock 2001) och Johan Åkerberg bjöd vi på fem rätter med traditionella svenska smaker och influenser från hela världen. Scans monter var välbesökt och lika populära var de två korvgubbarna med låda på magen som bjöd på korv i papper. Street food för 40 år sedan.

Rätterna som serverades var:

ÄPPEL- OCH CHILIGLASERAT KAMBEN AV RAPSGRIS

HONUNGS- OCH SESAMGRILLAD OXBRINGA SOUS VIDE

MJUKBAKAD GRISKIND MENÜ I POTATISTACO

TEXASCHILI AV HÖGREVSFÄRS

GRILLAD OCH GLASERAD ENTRECOTE MENÜ MED FÄNKÅLSSLAW


På plats i montern var också årets grisleverantör 2012 tillika rapsgrisbonden Anders Gunnarsson som fick svara på många frågor om hur det är att föda upp Rapsgris.

Finaldagen avslutades med bankett för 1100 gäster och även här var Scan inblandade genom att leverera köttet till varmrätten. Oxfilén som serverades kom från Familjen Catoni, Backgården i Istrum, en av Scans nötköttsleverantörer.

Kommentera