Inför finalen i Årets Kock

Om knappt en vecka, den 8:e februari är det final i Sveriges mest prestigefyllda tävling i professionell matlagning, Årets Kock. Årets Kock firar i år 30 år och från början var att ge kockyrket ökad uppmärksamhet få upp statusen för matlagning, något man får säga att de verkligen lyckats med.

Årets final avgörs på Stockholm Waterfront de tävlande är:

  • Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi, Stockholm
  • Leo Frodell, Storstad, Stockholm
  • Martin Hansen, Grand Hotel, Lund
  • Jesper Bogren, Norda Bar & Grill, Göteborg
  • Johan Backeus, Lux, Stockholm
  • Martin Brag, Pontus Catering, Stockholm

De tävlande har två tävlingsuppgifter som skall lösas. Den första uppgiften är att skapa en modern restaurangrätt där huvudråvaran i år är fjällröding. Rätten skall också innehålla minst en ekologisk mejeriprodukt förutom ekologiskt smör.

Den andra uppgiften är att laga en rätt av råvaror som presenteras först på finaldagen. Nytt för i år är dock att huvudråvaran till denna rätt, dovhjortssadel, redan avslöjats.

 

Utöver tävlingen hålls det traditionsenligt Årets Kock-seminarium, i år på temat Mat och Makt. Deltagare i detta seminarium är bland annat f.d. statsminister Göran Persson och den baskiska stjärnkocken Elena Arzak.

Som huvudsponsor finns vi naturligtvis på plats med en stor monter och i år tolkar vi den växande trenden med street food. Mer info kommer under nästa vecka men mycket god mat utlovas. En av våra Rapsgrisbönder, Anders Gunnarsson kommer också att vara på plats. Anders har nyligen blivit utsedd till ”årets grisleverantör” av oss och du kan läsa mer om Anders och hans gård här.

 

För dig som inte kan ta dig till Waterfront så sänds tävlingen live via http://www.scanfoodservice.se.

 
Hålltiderna för dagen är:

09.00-10.00 Sändningen börjar, presentationer av finalisterna i köken.
10.50-12.30 Finalisterna levererar första rätt till juryn.
12.50-14.30 Finalisterna levererar andra rätt till juryn.
15.00-16.00 Prisutdelning, vinnaren av Årets Kock 2013 koras

Vill du veta mer om vårt sponsorskap till Årets Kock? Läs mer på vår Årets Kock-sida>

Kommentera