Torka lamm

Är du sugen på att testa något annorlunda som tar lång tid men som blir mycket gott? Torka en hel lammstek! Resultatet blir ett kött som påminner om lufttorkad skinka men med en fin lammsmak. Har du någon gång ätit torkat renkött så är du ganska nära. Börja nu så har du något gott till påsk.

Att torka en hel lammstek är inte svårt men kräver bra råvara och att du är noga med hygienen. Använd handskar när man hanterar köttet och se till att köttet är helt färskt eller nytinat. Ser köttet ut att bli dåligt och/eller luktar illa bör du kassera det direkt.

Receptet är hämtat från DN.se.

1 lammstek med ben

Torrsaltning:

60 g salt utan jod

30 g strösocker

10 g salpeter

Saltlag:

700 g grovt salt

85 g strösocker

5 g salpeter

5 liter vatten

Gör så här:
Blanda salt, socker och salpeter till torrsaltningen. Gnid in köttet med blandningen, slå plastfolie runt och lägg kallt i ett dygn. Koka saltlagen och kyl ner.

Lägg steken i ett lämpligt kärl, rostfritt eller plast, ej aluminium. Slå på den kalla lagen och ställ kallt i tio dagar. Vänd köttet då och då.

 

Plocka upp köttet och låt det droppa av. Häng i ett luftigt, rumsvarmt utrymme, till exempel ovanför ett element nära en öppen ventil. Låt köttet hänga i en månad. Ha gärna något under de första dygnen eftersom det kan droppa lite.

Efter en månad: skiva tunna skivor och njut. Förvara köttet i rumstemperatur inslaget i en kökshandduk.

2 kommentar på “Torka lamm

  1. Hur länge håller sig steken efter denna behandling? Vårt hus saknar både ventiler & element men jag har ett ganska dragigt fönster där det är ca 15 grader. Funkar det? Ska man linda in köttet i någonting under torkningen för att skydda mot insekter?

  2. Hej! Temperaturen är nog inte så stort problem, möjligtvis förlänger det bara torktiden något om den är lite lägre. Det viktiga är att det inte är för hög luftfuktighet. Linda inte in köttet när det torkar, det kan hindra torkningsprocessen.
    Lammet håller länge om det torkats på rätt sätt. Men det är gott så det går åt fort.

Kommentera