Har du julskinka kvar?

Vi hade rapsgrisjulskinkan hemma och den gick åt som smör! Jag fyndade dock en färdigkokt Piggham häromdagen. Jag har för avsikt att skiva, tärna och strimla denna. Utmärkt att ha i pastasåser, gratänger, makaronipudding.

Vad blir det av dina skinkrester?
Dela gärna med dig av dina tips!

 

Makaronipudding

4 dl (okokta) makaroner, helst inte ”snabb-varianten”
1 st purjolök
ca 200g julskinka

Äggstanning:
3 st ägg
3 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven ost

 

Gör så här:

Koka makaronerna enligt den anvisning som finns på förpackningen, så att de har något tuggmotstånd. Skär julskinkan i strimlor eller tärningar. Stek med purjolöken ett par minuter. Häll allt i en smord ugnsform. Vispa lätt ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en liten skål. Häll detta över makaronröran i formen. Strö riven ost över.

Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter i 200 grader. Äggstanningen ska ha stelnat och osten ha fått färg. Passar utmärkt i matlådan!

2 kommentar på “Har du julskinka kvar?

  1. Detta brukar jag göra på mina rester av julskinkan.

    Madeiradoftande skinka

    För 4 personer.
    En god bjudrätt att laga på resterna av julskinkan.
    Ingredienser
    500 g kokt, rimmad skinka
    ½ – 3/4 dl madeira
    1 ½ dl vispgrädde
    1 dl crème fraiche
    3 msk tomatpuré eller chilisås
    ½-1 tsk curry, gärna orientalisk
    2 tsk senap, stark

    Gör så här
    Skär skinkan i 3 mm tjocka skivor och lägg dem på varandra på ett ugnssäkert fat. Häll Madeira över och låt skinkan marinera i 30 min-2 tim.
    Vispa grädden ganska tjock. Blanda i crème fraiche, tomatpuré, curry och senap. Bred grädden över skinkan.
    Grädda i 225 grader, nedersta falsen ca 15 min så att ytan blir guldbrun. Servera med kokt potatis och haricots verts.

Kommentera