Vi hade rapsgrisjulskinkan hemma och den gick åt som smör! Jag fyndade dock en färdigkokt Piggham häromdagen. Jag har för avsikt att skiva, tärna och strimla denna. Utmärkt att ha i pastasåser, gratänger, makaronipudding.
Vad blir det av dina skinkrester?
Dela gärna med dig av dina tips!
Makaronipudding
4 dl (okokta) makaroner, helst inte ”snabb-varianten”
1 st purjolök
ca 200g julskinka
Äggstanning:
3 st ägg
3 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven ost
Gör så här:
Koka makaronerna enligt den anvisning som finns på förpackningen, så att de har något tuggmotstånd. Skär julskinkan i strimlor eller tärningar. Stek med purjolöken ett par minuter. Häll allt i en smord ugnsform. Vispa lätt ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en liten skål. Häll detta över makaronröran i formen. Strö riven ost över.
Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter i 200 grader. Äggstanningen ska ha stelnat och osten ha fått färg. Passar utmärkt i matlådan!
Detta brukar jag göra på mina rester av julskinkan.
Madeiradoftande skinka
För 4 personer.
En god bjudrätt att laga på resterna av julskinkan.
Ingredienser
500 g kokt, rimmad skinka
½ – 3/4 dl madeira
1 ½ dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
3 msk tomatpuré eller chilisås
½-1 tsk curry, gärna orientalisk
2 tsk senap, stark
Gör så här
Skär skinkan i 3 mm tjocka skivor och lägg dem på varandra på ett ugnssäkert fat. Häll Madeira över och låt skinkan marinera i 30 min-2 tim.
Vispa grädden ganska tjock. Blanda i crème fraiche, tomatpuré, curry och senap. Bred grädden över skinkan.
Grädda i 225 grader, nedersta falsen ca 15 min så att ytan blir guldbrun. Servera med kokt potatis och haricots verts.
Det lät gott! Tack Lotta!