Fyra juliga recept

Julen står för dörren och julmatsplaneringen pågår för fullt. De flesta har väl kanske en ganska klar bild av vad man vill ha på julbordet, framförallt kanske huvudrätterna som sill, skinka, köttbullar och prinskorv. På mitt julbord måste det finnas en rimmad fårfiol, egengravad lax och halländsk grönkål. Det är dock alltid roligt att introducera nya rätter, vissa blir kvar medan andra får gästspela endast ett år. I detta blogginlägg tänkte jag tipsa om lite annorlunda rätter att ställa på julbordet. Det är egentligen ganska traditionella smaker men i en lite annorlunda tappning.

Jag vill också passa på att önska alla en god jul och ett gott nytt år.

Friterad kalvsylta med senapsmajonnäs

400 g kalvsylta

1,5 dl vetemjöl

2 ägg, vispade

2-3 dl Panko (japanskt ströbröd)

Salt och peppar

Olja att fritera i

Senapsmajonnäs

2 dl majonnäs

0,75 dl grov senap

1 msk konjak

skal från ½ citron

1,5 msk torkade tranbär, finhackade eller mixade

Salt och peppar

Börja med att skära ner syltan i 5×1 cm stora stavar. Rulla sen bitarna först i vetemjöl blandat med salt och peppar. Doppa i ägg och täck sist med panko, gör om ägg och panko en gång till och lägg sen bitarna i en form och dra plastfolie över,  sätt in i frysen och låt frysa.

Hetta upp en kastrull med olja Fritera syltan, några bitar åt gången i 2-3 minuter och lyfte sen upp och låt rinna av lite på hushållspapper.

 

Blanda ihop alla ingredienser till majonnäsen och smaka av med salt och peppar.

Konfiterad fläsksida med syltad rödkål

Sida

1 kg Scan fläsksida m svål

½ – 1 liter fett, till exempel raps- eller olivolja, ank- eller gåsfett

½ gul lök, klyftad

2 klyftor vitlök, krossade

1 bit ingefära, krossad

½ msk ingefära

½ msk Five spice-krydda

½ msk vitpeppar, nymalen

1 msk salt

Syltad rödkål

1 dl ättika

1 dl socker

2 dl vatten

2 msk dl syltad ingefära, krossad

1 st stjärnanis

¼ huvud rödkål, tunnstrimlad

½ silverlök, tunt klyftad

Fyll en ugnsfast form till hälften med fett. Lägg i sidan med svål nedåt och fyll på mer grönsaker. Täck med smörpapper och sedan med folie. Sätt in i ugn på 70° i 10 timmar. Ställ åt sidan och låt svalna i sitt eget fett, med tryck. Ta sidan ur formen och skär i långa ”stavar”, ca 5-6 cm breda. Krydda med ingefära, five spice, vitpeppar och salt på köttsidorna – men inte på svålsidan. Stek dem sedan försiktigt i lite fett med svålsidan nedåt tills den blir krispig och sedan runt om på kanterna. Skiva tunt och servera ljumma eller kalla.

Syltad rödkål: Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Ställ åt sidan och lägg i ingefära och stjärnanis. Låt svalna. Lägg i rödkål och silverlök. Låt dra i kylen 2-3 timmar innan den serveras.

Fläsklägg med lingonchiligele

1 kg benfritt fläsklägg, grovt tärnat

140 g bacon grovhackat

1 l buljong eller skinkspad

1-2 msk sherryvinäger

1 msk Dijonsenap

1 msk senapsfrön

1 dl tranbär

0,75 dl persilja, hackad

salt & svartpeppar

Lingonchiligelé:

400g lingon

200 g äpple

2,5 dl vatten

½ tsk chiliflakes

0,8 dl syltsocker per dl vätska

Koka upp vätskan och lägg i sidfläsk och lägg. Sjud under lock i 1 ½-2 timmar eller tills köttet känns riktigt mjukt. Sila av och spara buljongen. ”Mosa” ihop köttet med en gaffel och späd med lite buljong till önskad konsistens. Smaka av med vinäger, dijonsenap, senapsfrön, tranbär, persilja, salt och peppar. Fördela i formar och se till att pressa ner ordentligt. Ställ svalt i 2 timmar och låt stelna.

Lingonchiligelé: Rensa lingonen och skölj ordentligt. Kärna ur äpplen. Koka ihop lingon, äpplen och vattnet tills äpplena sjudit sönder. Lägg i chili och låt dra i 5 min. Sila genom silduk eller sil. Mät upp vätskan och blanda med socker. Sjud utan omrörning i ca 15 min. Gör geléprov och låt stå i några minuter. Skumma av. Gjut gelen på köttet och ställ svalt.

Läckököttbullar

Lite annorlunda köttbullar med fint rökig smak. Perfekt som tilltugg eller på julbordet. Receptet är skapat av vår officiella bloggare för Årets Kock, Madeleine Landley och är hämtat från hennes blogg.

400g köttfärs

50g läckökorv

1 dl ströbröd

1 ägg

1/4 gul lök

salt, peppar, timjan

Tärna läckökorven och löken smått. Rör ihop köttfärs, ägg, ströbröd, hackad lök och läckökorven tillsammans med kryddor. Forma till stora köttbullar och stek i smör.

 

Kommentera