Julbord

I går gick Scans restaurang och storhushållsavdelnings stora julbord av stapeln för kunder och andra särskilt inbjudna. Julbordet var signerat Johan Åkerberg gästbloggare här på Scanbloggen och Klas Linberg Årets Kock 2012. Julbordet innehöll både traditionella rätter och en hel del nyskapande läckerheter av bland annat Rapsgris. Vad sägs om porchetta med morisk smak (recept nedan), friterad rapsgrislägg i hot sauce eller fläsksylta med ättiksmajonnäs? Till julbordets två sittningar kom totalt ca 200 gäster och de flesta verkade gå därifrån både mätta och belåtna.

Foto: Madeleine Landley

 

Porchetta med morisk smak

Porchetta är populärt och det här är en variant som man kan ha på den varma delen av julbordet alternativt låta den svalna och ha på den kalla. Den är även perfekt som à la carte-rätt där man kan förbereda och därefter skiva upp och steka på inför serveringen. Stek lök, vitlök, blandade, torkade frukter, nötter, chili, persilja och smaka av med citronskal, kanel, kardemummakärnor och äppeljuice, salt och peppar. Låt fyllningen svalna.

Lägg sida med svål nedåt och nagga köttsidan med en gaffel och lägg sedan på fyllningen. Rulla ihop och bind upp till en rulle med bindgarn. Lägg på galler, pensla med vinäger och sätt in i ugn på 135°. Baka i ca 2 timmar eller tills den fått en innertemperatur på ca 67–70° och en fin färg på utsidan. Servera varm eller kall
på den kallskurna delen av julbordet.

Kommentera