En bra julskinka kräver bra råvara

Gästbloggare: Scans mästare på chark, Johan Pihl

 

För att laga en riktigt god julskinka krävs bra råvara. Scan produkter innehåller enbart svenskt kött och inte vilket griskött som helt, utan ett av världsklass. Våra välkända Piggham produkter har fått diplom av Gastronomiska akademin för det ”saftiga och välsmakande köttet” och årets stora innovation, som tagit stjärnkockarna med storm, Scan Rapsgris, har fått hedersomnämnade för det mest innovativa konceptet 2012. Med rapsolja i fodret till grisarna har vi ändrat fettsammansättningen, ökat Omega 3-halten och skapat en god upplevelse. Det är detta svenska kött som är grunden i våra julskinkor av mästarklass.

  

Första steget i julskinketillverkningen sker i styckningen. Hur en julskinka styckas fram från den rakskurna skinkan är beroende på hur stor skinka vi ska tillverka. Julskinka är en hel köttdetalj och därmed avgör styckningen storlek och senare även formen på våra julskinkor. Vanligast är julskinkor på ca 2,8-3 kg dvs att vi delar den rakskurna skinkan i tre delar, men den kan också delar i 2 delar för större skinkor och 4-5 delar för mindre. Allt för att möta våra kunders önskemål.

Vill du se hur det går till att stycka fram en julskinka besök Scans julskinkeskola där Tonny Sjöstrand visar och förklarar hur detta går till

 

Kommentera