Att göra en svensk mästare varje gång

Gästbloggare: Scans mästare på chark, Johan Pihl

I Kristianstad har vi en mångårig erfarenhet och rik tradition av att producera svensk julskinka, något vi gjort sedan 30-talet.  Att vi kan tillverka julskinka med hög upplevelse bevisar Scans titel ”Svensk mästare 2012 i julskinka” vid årets Chark-SM. En titel som jag och resten av företaget naturligtvis är mycket stolta över och fortsätter jobba hårt för varje dag. I år kommer vi att producera cirka 1/3 av de julskinkor som äts i landet och alla har 100 % svensk råvara.

Så hur gör man då en julskinka som är landets bästa? Den frågan har många journalister ställt till mig de senaste veckorna. Inledningsvis är det viktigt att komma ihåg att när du tillverkar en julskinka gör du en unik produkt varje gång. Det är detta som gör att jag tycker hantverket är så utvecklande och utmanande. Med råvara som är unik i fettsammansättning, proteinhalt, storlek, vikt, PH etc. måste du har en bred kunskap och lång erfarenhet. Visst du att det tar tio år att lära sig charkmästarens grunder. Lägger du till att det tar ca tre år att bli en normalduktig styckare, så inser du snabbt vilket hantverk som ligger bakom våra julskinkor. Något som vi är mycket stolta över.

Julskinka är en traditionell och enkel charkprodukt med kort naturlig innehållsförteckning (vatten, salt och druvsocker), men processen att få en riktigt bra produkt varje gång som våra svenska konsumenter efterfrågar år för år är inte lika enkelt, utan bygger på bra svenska råvaror, hög kunskap och stolthet för hantverket.

De kommande veckorna kommer jag försöka förmedla till dig delar av mitt engagemang hur det går till att tillverkar en julskinka av svensk mästarklass. Jag hoppas du vill vara delaktig i processen och ställa relevanta frågor, så ska jag svara utifrån min roll som stolt produktionschef chark. Imorgon startar vi på allvar…

Kommentera