Vardagsmatstips med knorr

Johan Åkerberg är tillbaka som gästbloggare här på Scanbloggen. Johan är kock och driver måltidskonsultföretaget Måltid i Stockholm. Johan har gjort en rad spännande rapsgrisrecept åt oss på Scan, bland annat det vi bjöd på på Årets kock. 

Då var det dags igen och man kan tro att man har gått och blivit Göteborgare med den vitsiga titeln. Men det är exakt vad jag tänkte skriva om idag, enkla rätter som man lätt kan svänga ihop lite snabbt, men även förbereda dagen innan så man slipper stressa ihop något halvtaskigt till middag.

För mig handlar matlagning oftast om många saker men en sak jag lärt mig under alla års matlagning är: Planering!!

Som alla duktiga kockar vet, så gäller det att förbereda sig och planera måltiderna ordentligt, sen blir allting så mycket lättare när det är dags att laga maten. Man kan säga att 90% av all matlagning är planering & förberedelser. Så gäller även hemma och framförallt till vardags så man ska hinna med allt. Planera gärna rätter som är lätta att tillreda, men även förbereda. Tänk på att många rätter blir bättre av att göras dagen innan och sen ligga och dra till sig över natten. Varför inte sätta på en gryta efter middagen som sen kan stå och puttra några timmar under TV-tid och nattning? Vissa rätter fungerar strålande att stoppa in i ugnen på låg värme när man går och lägger sig och så är de klara till frukost. Då tar man bara ut den och ställer in i kylen. När det är dags att äta värmer man sen bara på rätten lite snabbt.

Fundera på vad ni vill käka den kommande veckan och planera, handla, förbered och laga därefter. De dagarna man har lite mer tid, förbered då någon annan dags mat så slipper ni stressa ihjäl sig de dagarna tiden tryter.

Här kommer då några recept med Rapsgris, som kan dels göras på dagen, men även andra som man kan förbereda och ha i frysen, även rätter som kan stå över natten i ugn och sköta sig själv.

 

Källarrökt bog

Nog för bacon är bland det godaste som finns, så fungerar även denna detalj utmärkt till att använda också. Bogen tycker jag att man med fördel ska använda till att göra en riktigt god Carbonara av. Gör då en riktig variant på detta enkla sätt. Skär härliga tärningar som man själv bestämmer storleken på. Stek dem sen på medelhög värme tills de blir knapriga i lite smör och med 1-2 klyftor hackad vitlök.

Vänd sen i nykokt spagetti, lite pastavatten, riven parmesan/pecorino, nymalen svartpeppar och rör om, lägg upp och servera med en äggula som sen röres ner i pastan och rikligt med nyriven parmesan på.

Sen tycker jag man kan göra en god klassiker som raggmunk med stekt bog i och till.

Raggmunk med rökt bog

2 st ägg

2 dl vetemjöl

3-4 dl mjölk

8-10 medelstora potatisar, skalade

salt

peppar

smör/olja att steka i

600 g källarrökt bog av Svensk Rapsgris

Vispa ihop äggen med mjöl och tillsätt sen mjölk, riv sen i potatisarna, på fina delen.

Blanda i 200 g av bogen som du fintärnat.

Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en eller två pannor med smör & olja, klicka ut ca 1 dl smet i pannan och platta ut den lite, stek på medelhög värme tills raggmunken fått fin färg, 2-3 minuter, vänd och stek ytterligare 2-3 minuter.

Lägg på plåt och fortsätt steka raggmunkar tills all smet är slut.

Sätt in i ugn på 150°C i 5-7 minuter eller tills raggmunkarna blivit varma.

Stek under tiden den resterade skivade bogen och servera raggmunkarna med bog, lingon och kanske lite vitkålssallad.

Tips!

Gör dubbel sats och stek fler raggmunkar och låt dem svalna.

Frys sen in dem med smörpapper emellan och då kan man sen ta ut vart efter som och värma på – i panna, micro eller ugn.

 

Kotlett i skivor

Dessa smidiga färdigstyckade skivor gör man nog enklast att bara steka i lite smör med salt och peppar Servera med lite vitlöksfrästa champinjoner, skysås och varför inte lite ugnsbakad potatis till.

Vill man anstränga sig lite mer så kan man ju alltid göra en piccata på dem och servera med en god tomatsås och lite ris till.

Basilikafyllda Piccator

4st kotletter

½ dl Philadelphiaost

10 basilikablad

3  st ägg

3 dl parmesanost, riven

salt

peppar

1 dl vetemjöl

olja att steka i

3 dl tomatsås

Blanda ihop Philadelphiaost med basilikablad, smaka av med salt och peppar.

Snitta en ficka i varje kotlett och fyll på med basilikaost, lägg åt sidan.

Vispa sen äggen lite och blanda sen i osten, peppra gärna lite i smeten.

Torka rent kotletterna på utsidan och vänd i lite mjöl.

Vänd dem sen i ostsmeten och lägg sen direkt i en panna med olja på medelhög värme.

Stek 2-3 minuter på varje sida och servera sen med tomatsås och ris.

Tips!

Strunta i att fyll kotletterna så går det enklare. Byt också gärna ut osten mot någon egen favoritost, se bara till att den är lite hårdare och torr.

 

Karré, benfri

Karrén är en perfekt detalj som man kan använda till mycket. Stekar, schnitzel, grytor, skivad, tärnad, strimlad mm. Ta t.ex och strimla karrén tunt, marinera i lite sweet chilisås och soja. Stek sen strimlorna i olja på hög värme, salta lite och tillsätt lite nudlar och grönsaker så har ni er en snabb wok.

Annars kan man inte låta bli att gilla denna lite amerikanska rätt är enkel att förbereda och tillaga, har man inte ugn så kan man även koka karrén.

Pulled pork

1 bit karré

2-3 msk grillkrydda – egen smak, men gärna en amerikansk

2 dl öl

1-2 dl BBQ-sås – valfri

2 msk vinäger

salt

Gnugga in grillkryddan i karrén ordentligt, låt sen ligga i rumstemperatur i 1 timme.

Lägg karrén i en gryta, slå på öl och lägg sen på lock, sätt in i ugn på 100°C i 7-9 timmar, då gärna över natten.

Ta ut och låt svalna lite, repa sen karrén trådig med gafflar eller händerna.

Blanda med BBQ-sås, lite spad, vinäger och salt.

Vid servering, lägg ut kött på en plåt och rosta i ugn på 225°C i 10-15 minuter, rör om då och då.

Ta ut och servera t.ex i en fralla med inlagda jalapenos, lök, sallad, saltgurka.

Tips!

Gör gärna en dubbel sats när du ändå håller på. Överblivet är bra att frysa in och sen tas fram vid behov. Frys gärna i påsar som du plattar till, så tinar de snabbare sen.

Det var det för denna gång!

Ha det super så länge så skrivs vi snart igen!

J

Ps. Vill ni spara tid?? Köp en tryckkokare och börja experimentera. Fantastiskt redskap som man kan spara mycket tid med och laga enormt goda rätter i. En gryta som brukar ta 2-3 timmar att koka mör tar ca 30-40 minuter istället! J

Kommentera