Svenska charkuterier i topp

I går höll branschorganisationen Svenskt kött pressträff om svenska charkuterier. De har i en ny undersökning frågat 1025 svenskar om deras inställning till charkuterier. Och Sverige hamnar på topp när svenskarna listar vilka länder de förknippar med bra charkuterier. 65 % av de tillfrågade anger Sverige som ett land med bra charkuterier följt av Tyskland och Italien på 25 respektive 24 %.

Rökt skinka är en produkt som många gillar men även bacon och leverpastej rankas högt och råvaran skall helst vara svensk. Över hälften av de tillfrågade ansåg att köttets ursprung påverkade deras val.

Undersökningen visade också skillnad i ålder och vad man associerar chark till. Unga förknippade orden dyrt, lyxigt och fräscht med charkuterier medan äldre associerade till vardagligt, dyrt och onyttigt.

På pressträffen pratade också Susanne Ekstedt från SIK, Gustav Erikson (diplomerad mästare i charkuteri) samt Viktor Westerlind (Årets kock 2009 och guldmedaljör Culinary Olympics 2012). Viktor Westerlund hade även komponerat en mycket god charkbricka som vi bjöds på efteråt. Recepten till den hittar du på Svenskt kötts hemsida.

Mer info om undersökningen hittar du här.

Kommentera