Rotfruktstider

Så här års är rotfrukterna inte bara billiga, de är färska och fantastiskt goda också. Passa därför på att äta mycket rotfrukter och det går att göra mer än rotmos (även om det också är väldigt gott). Strimla och ugnsrosta, färskriv och använd i sallad eller koka grytor och soppor. Rårivna rödbetor med färskpressad citron, kallpressad rapsolja, flingsalt och svartpeppar är fantastiskt gott.

Soppa på rotfrukter är både gott och inte alls särskilt svårt. Koka på blandade rotfrukter eller kör med bara en sort. Här kommer ett recept på palsternackssoppa men palsternackan går naturligtvis att byta ut mot andra rotfrukter.

4-6 portioner

1 kg palsternackor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Lite grädde

2 kycklingbuljongtärningar

 

Salt och peppar

Bacon och/eller kantareller att toppa med

Skala palsternackorna och dela i mindre bitar, grovhacka lök

och vitlök. Fräs allt i olja i några minuter utan att de får färg. Häll på vatten och lägg i buljongtärningar. Låt koka tills palsternackan är riktigt mjuk. Mixa soppan med stavmixer och späd eventuellt med lite vatten. Smaka av med grädde, salt och peppar. Servera soppan med knaperstekt bacon och/eller kantareller samt ett gott bröd

.

Kommentera