Blogg à la Scan å Rapsgris

I dag gästbloggar Johan Åkerberg på Scanbloggen. Johan är kock och driver måltidskonsultföretaget Måltid i Stockholm. Johan har gjort en rad spännande rapsgrisrecept åt oss på Scan, bland annat det vi bjöd på på Årets kock. 

Namn:  Johan Åkerberg

Ålder:  39 (40 i november – ingen kris än)

Jobbar:  Skoltrött gymnasieekonom som blev självlärd kock, turnerade runt i världen   och pluggade en sväng i Grythyttan och fick en fil. kand. innan jag startade         måltidskonsultföretagen Måltid i Stockholm med kollegan Susanne Ardbo              sen ca 10 år tillbaka. www.maltid.se

Hej på er bästa grisälskare!

Då ska man ta sin oskuld i bloggvärlden och vad bättre kan det vara än att skriva om en av de roligaste och mest fantastiska råvaror att tillaga – Rapsgris.

Tack vare mitt stora intresse för griskött så fick jag förra året chansen att börja jobba med Scan och deras nya produkt Rapsgris. Den skulle då lanseras på restaurangsidan och stor succé blev det. Det har varit en rolig resa som lett till besök på slakterier och träffat otroligt kunniga människor, framtagning av styckdetaljer, provlagningar, presentation vid Årets Kock 2012 och mycket annat skoj och framförallt gott.

Det har varit en intressant, lärande och framförallt god resa med Rapsgrisen. Under några bloggtillfällen ska jag försöka inspirera er att laga goda saker med denna fantastiska produkt. Rapsgrisen har jag märkt får ett mer smakrikt slutresultat och även en saftigare rätt. Viktigt att tänka på hur man tillagar och tillreder rätten men Rapsgrisen håller vätskan bra. Tipsen och recepten försöker jag hålla enkla och fokus på köttet. Tillbehör har ni säkert en massa egna goda saker som ni kan tillreda.

Tänkte försöka fördela upp mina inlägg på lite olika tillfällen och belysa de olika produkterna:

–       Tips och idéer om vad man kan göra med vissa produkter

–       Vardagsmatstips m knorr (så Göteborg)

–       Svenska smaker

Tänkte i detta inlägg börjar med några olika tips & recept med knäckta revben, grytbitar och schnitzel av bog.

Knäckta revben

Denna produkt kan man göra mycket gott med, dels tack vare dess fettinsprängning samt att man kan anpassa den till en massa olika rätter. Klassiska revben är ju alltid bra, testa med att koka hela biten mör i kryddad lag och låt den sen svalna i lagen över natten. Ta ur den ur lagen och pensla med favoritglaze och grilla hela biten eller kör den i ugnen som söndagsmiddag. Servera med en sallad, gott bröd och några såser till.

Vill man göra ett alternativ jag blev kär i så är det ett recept som påminner om Hot Chicken Wings.

2 kg knäckta revben av Rapsgris

2 l buljong – valfri

½ dl vetemjöl

½ dl maizena

½ msk bakpulver

1 flaska hot sauce – valfri men gärna lite söt

2 l frityrolja

Börja med att dela ribsen i bitar, skölj och koka möra i buljong. Låt svalna i buljongen. Låt sen ribsen rinna av och täck med en blandning av mjöl, maizena och bakpulver. Fritera dem i 5-6 minuter på 175°C och vänd sen i hot sauce, gärna eget recept och servera på det varma julbordet.

En bra sak är att man kan förbereda och förfritera revbenen, så när det är dags att servera är det bara doppa dem 2-3 minuter i fritös och sen vända i hot sauce innan servering.

Dessa Hot Ribs fungerar också på tunna revben, dock lite kortare koktid.

Lika gott på julbordet som på fredagsmiddagen.

Grytbitar

Grytbitarna kan man använda till en massa olika roliga grytor men även till soppor och varför inte en riktigt god chili. Man behöver inte alltid ha nötkött utan en chili på fläskkött kan vara enormt gott och överraskande. En annan variant jag gjorde var att göra typ en osso bucco på grytbitar. Vänd bara bitarna lätt i mjöl och bryn dem runt om, lägg sen över i en gryta med tomatkross, lök, vitlök, morot och lite selleri. Koka grytbitarna möra och lyft bara ut köttbitarna. Mixa sen såsen slät och smaka av med vitt vin, en klick smör, salt och peppar och lägg sen tillbaka grytbitarna och servera med cous cous och gremolata. Ett annat recept som jag gillar att göra med dessa grytbitar är en klassisk pepparrotskött med fläskköttet från Rapsgris.

1 kg grytbitar av Rapsgris

1 l buljong – grönsak el höns

2 dl grädde

1 ½ msk maizenamjöl utrört i lite vatten

1 msk dijonsenap

3-4 msk riven pepparrot

salt och peppar

1 st gul lök, finklyftad

2 st  morötter, tunskivade

1 stjälk selleri, tunnskivad

Börja med att koka upp buljongen, lägg i grytbitarna och skumma av, sänk värmen och sjud under lock i ca 40 minuter. Lyft ur en bit och se om den känns mör, är de det, sila av och spara buljongen. Koka upp 4 dl av buljongen och grädden, blanda i maizenamjöl utrört i lite vatten och låt koka upp. Tillsätt senap och pepparrot, smaka av med salt och peppar. Lägg i kött och grönsaker, sjud i 5 minuter, servera till exempel med kokt potatis

Schnitzel på bog

Jag har blivit helt torsk på schnitzel i år, tror det blir den nästa stora flugan. En bra schnitzel är sååå gott. Främst går jag igång på den panerade varianten, banka ut skivorna lite till så de blir ännu tunnare, vänd först i kryddat mjöl, sen vispat ägg och sist i ströbörd – prova gärna det japanska Panko. Stek i rikligt med olja och en klick smör och servera med en sallad eller potatissallad och en citronhalva. Käkar man schnitzel i Tyskland kan man ofta få en skiva opanerat fläskschnitzel stekt och serverad med svampsås och lite rösti vid sidan. Även går dessa bra till att göra olika rulader av, banka gärna ut dem lite till med sidan av en kockkniv innan ni fyller dem med något gott och fäster med en tandpetare. Bryn eller lägg dem direkt i form och grädda av dem i ugn med sås eller direkt i pannan så har man en smidig middag.

Schnitzlarna är även smidiga att göra en Saltimbocca på:

4-8 skivor Rapsgrisschnitzel av bog

4-8 blad  salvia

4-8 skivor lufttorkad skinka

1-2 dl vetemjöl

salt och peppar

1 dl vitt vin

Börja med att lägga ut köttskivorna och lägg först på ett blad salvia per skiva och sen en bit lufttorkad skinka. Vänd i mjöl, krydda med salt och peppar och stek sen snabbt på hög värme i olja, börja med sidan med skinka neråt. Vänd sen på dem efter ngn minut, stek kort och slå på vin. Låt koka in lite och servera sen direkt med pasta, sallad, pressad potatis eller vad som faller in.

Det var det för nu men mer kommer. Just nu är jag på jobb nere i Spanien och hoppas jag kommer hem med en massa goda inspirerande grisrätter till er.

Ha det gott alla så hörs vi vidare

Johan Åkerberg/http://www.maltid.se

Kommentera