Har ni provat pulled pork än?

Receptet på alla matbloggars läppar och enligt mig utsedd till årets maträtt, eftersom den är så god så man bara måste prova det! pulled pork! Eller på svenska ”bråkad gris”.

Varför är pulled pork så trendigt just nu då? Jag tror att det har att göra med att det är något du inte kan fuska dig till, utan har du gjort det så har du ägnat dig åt något så fint som ”äkta matlagning”! Efter det uttalandet kan du ju tro att det är svårt, men icke! Det är väldigt enkelt gjort, det enda du egentligen behöver är en lergryta el emaljgryta och minst 6 timmar.

Långkok överlag är ju väldigt i ropet just nu. Det ska ta tid, det i sig är ett sätt att visa att du verkligen har brytt dina om sina gäster till skillnad från om du ”bara slängt ihop något”.  Men framförallt så är långkok så vansinnigt gott!

Nu är det inte jag som är recept-experten här på Scan, men jag vill ändå gärna dela med mig av mitt recept på pulled pork. Det har växt fram genom experimentering och jag har inga exakta mått. Det är ett recept för er som gillar att ta en nypa här och springa förbi med en annan krydda där. Om ni är mer för exakta mått så går det lika bra att kolla in Scans eget recept (http://scan.se/recept/2139/pulled-pork), googla eller kolla kokbok.

Tips! De gånger jag har bjudit på det hemma så har det gått åt en hel del mer kött än den rekommenderade portionsstorleken (som är ca 150 gram per person) så min rekommendation är att ta i ordenligt. Karré är inte så dyrt och det blir ju väldigt gott, så gör dubbel sats!

 Efter första timmen i ugnen.

Minas pulled pork till en hel armé (men 4 personer kan konstigt nog också få det att gå åt)

Köp minst 2 kg svensk fläskkarré och gnid in med goda kryddor som spiskummin, chilipeppar, koriander, paprikapulver. Eller lite vad du har hemma och känner passar.

Lägg i grytan och häll över: ketchup, BBQ sås med rökig smak (tex Texas Longhorn eller Sweet Baby Ray), en burk krossade tomater,  samt de viktiga ingredienserna: Chipotle pasta och lite farinsocker.

In i ugnen i 125 grader i minst 6 timmar.

Sedan brukar jag vända på köttbitarna ungefär varannan timme och efter ungefär halva tiden så häller jag även i några klunkar av en rökig whiskey, en grovt skivad gul lök och pressar i ett par vitlöksklyftor.

Efter 6 timmar tar jag ut köttet och lyfter över på en plåt. På plåten går det enkelt att  dela köttet med bara två gafflar- det faller isär! Den gottiga såsen i grytan silar jag genom ett durkslag och blandar sedan lite i taget med det sönderdragna köttet för extra smak. Hur sås du har i påverkar hur mycket smak och styrka du får på den färdiga rätten. Nu kan du också salta lite extra om det behövs.

Serveras t.ex med pitabröd, coleslaw och guacamole! MMMMMM!

Ett kommentar på “Har ni provat pulled pork än?

 1. Detta är en av dom absolut bästa rätter jag vet.
  Aldrig mer tråkig köttfärstaco.
  Bäst blir den på låg värme på grillen.
  På med hickory och äppleflis dom första timmarna.
  När den fått fin yta går det bra att köra färdigt i ugnen.
  Pulled pork är dessutom kanon att frysa in, både när den är sönderriven eller hel i bit.
  Fler grillrecept på min bbqsida

Kommentera