Högrev på flera sätt

Så här i gränslandet mellan grillen och höstgrytan tänkte jag lyfta fram den förträffliga och månsidiga högreven. Högreven sitter på nötdjurets skulderparti, mellan entrecote och hals. Fetthalten är relativt hög och köttet är mycket smakrikt.

Högrev är för många förknippat med grytor och grytkött men den går att använda till så mycket mer. Grilla till exempel. Man kan skiva och grilla högrev som den är men då måste den vara ordentligt mörad. Ett säkrare sätt att lyckas är att förkoka den mör och sedan ge köttet yta och smak på grillen.

Till 1 kg högrev tar man 1 msk salt, 1 msk svartpeppar och ett par lagerblad. Allt läggs i kastrull och vatten fylls på tills det precis täcker köttet. Koka upp och skumma av. Låt det sedan småputtra tills köttet känns riktigt mört (ca 3-4 h). Prova med en provsticka. Det ska gå lätt att sticka igenom och prova på flera ställen. Låt köttet svalna i lagen och dela det sedan i portionsbitar. Nu är högreven redo för grillen. Smaksätt med glaze eller bara med lite nymald peppar och eventuellt lite flingsalt. Häll inte ut kokvattnet, spara det som buljong och använd i gryta eller köttsoppa. Tänk på att den är ganska salt så den kan behövas spädas.

Ett bra recept på grillad högrev hittar finns på Systembolagets hemsida.

Färs är ett annat bra användningsområde för högrev, i alla fall om du ska göra hamburgare eller andra färsrätter där du vill ha mycket smak. För dig som inte har möjlighet att mala köttet själv så har vi sedan en tid tillbaka just högrevsfärs i vårt sortiment, utmärkt till hamburgare, köttfärslimpa eller pannbiffar. Om du vill ha möjligheten att mala din egen färs men saknar maskin med kvarn kan jag tipsa om handvevade kvarnar. De brukar vara lätt att hitta på loppisar och kostar bara några tior.

Till sist måste jag ändå avsluta med ett fint grytrecept med högrev. Hösten är ju som sagt i antågande och till den hör ju mustiga grytor till. Nedan följer en gryta smaksatt med rödvin, rosmarin och sardeller. Rosmarin och sardeller är en bra smakkombination till mustiga kötträtter som också passar till lamm.

ca 800 g Scan högrev

1 pkt Merguez, 260 g

3 dl Rött vin

5 dl Vatten

1 msk Kinesisk soja

1 burk Krossade tomater 400 g

2 dl Äppelmos

1 Oxbuljongtärning

1 Gul lök

2 Vitlöksklyftor

1 kruka Rosmarin

3 Lagerblad

3 Sardeller

 

Skär köttet i grytbitar. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en stor gryta. Häll på vin, vatten, soja, krossade tomater och äppelmos. Lägg i buljongtärningen. Låt koka upp och skumma eventuellt av. Skär korven i bitar. Skala, hacka och fräs löken och vitlöken i smör. Tillsätt i grytan tillsammans med rosmarinkvistar, lagerblad, korv och sardeller. Låt grytan sjuda utan lock ca 2 timmar eller tills köttet är mört. Lyft upp och släng rosmarinkvistarna. Smaka av grytan med salt och peppar. Servera med t. ex. bulgur, bröd och yoghurt. Tips: Grytan kan kokas i tryckkokare. Följ receptet men uteslut vattnet helt eftersom vätskan inte kokar bort. Koka grytan i 20 minuter. Ta av locket och red eventuellt av.

Kommentera