Grilla klimatvänligt i sommar!

Med detta fantastiska sommarväder antar jag att jag inte är den enda som tänker gilla ikväll! Här kommer några tips på hur du grillar miljövänligt och klimatsmart:
 

Välj svenskt kött i kombination med ekologiska grönsaker på grillen

När det är dags att välja kött till grillen välj svenskt, då detta har en lägre  miljöpåverkan än utländskt.

Svenska djur håller dessutom det svenska landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden. Kombinera gärna med sommarens svenska grönsaker.
 

Prioritera eltändare eller tändpapper

När tändvätska förbränns omvandlas paraffinet till koldioxid vilket påverkar klimatet. Paraffin är dessutom ett miljögift som är både farligt för natur och barn om det läcker ut.

För att få fin glöd på grillen kan du istället använda eltändare eller tändpapper med stearin som bas istället för paraffin. Det finns också tändvätska gjort på etanol som påverkar klimatet mindre.
 

Använd FSC och SIS-märkt grillkol

FSC är en miljömärkning som innebär att skogen är bättre skött ur miljösynpunkt. SIS-märkt grillkol innebär att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat. Kolla också ursprunget till kolen, välj närproducerat – då har det med stor sannolikhet gått åt mindre utsläpp för transporten.
 

Använd vanlig kolgrill istället för gasol

Gasol är en fossil petroleumprodukt som ger utsläpp av koldioxid som påverkar klimatet när den förbränns.
 

Använd bara engångsgrill när du måste, återvinn metallen

Engångsgrillen innehåller paraffin men den största miljöboven är aluminiumformen där det åtgår mycket energi och fossila utsläpp vid tillverkningen. Om du trots allt använder en engångsgrill. Se till att metalldelarna hamnar i metallåtervinningen!

Kommentera