Köttfärslimpa gott, enkelt och variationsrikt

Köttfärslimpa är enligt min mening en färsrätt som passar lika bra till vardag som till fest.  Smakerna kan ju varieras i det oändliga och om man är lite försiktig med temperatur och tid är det liten risk att den blir torr och tråkig. Förutom att använda olika sorters färs kan man smaksätta smeten med det man tycker är gott som örter, ost, citrusskal, bacon, svamp etc. Ett smart sätt att behålla saftigheten i limpan är att helt enkelt drapera den i bacon. Baconet skyddar färsen och ger samtidigt god smak.

Häromdagen gjorde jag en riktigt god köttfärslimpa med lammfärs. Den blev halvt improviserad och jag tog lite av vad jag hade hemma. Det råkade vara crème fraiche, dijonsenap, fetaost samt en bit av det svarta trumpetsmöret som jag skrev om förra veckan. Själva smöret rann ur limpan men lämnade en fantastiskt god och smörig svampmassa i mitten. I receptet nedan har jag ersatt smöret med blandning av mixad svamp och lök samt lite smält smör som jag tror fungerar lika bra. Jag saltade mycket försiktigt eftersom både fetaost och dijonsenap är ganska salt.

500 g lammfärs

2 dl crème fraiche eller lättcrème fraiche

4 msk ströbröd

3 msk dijonsenap

1 ägg

2 krm vitpeppar

0,5 tsk salt

150 g fetaost i kuber

0,25 l svamp gärna med mycket smak eller ca 50 g förvälld svamp

1 gul lök – hackad

25 g rumstempererat smör + lite att steka i

Börja med att hacka och steka svampen, är svampen inte förvälld stek bort allt vatten. Stek sedan lök och svamp i lite smör och mixa blandningen till en fin massa. Blanda till sist ner smöret.

Blanda crème fraiche och ströbröd, låt stå ca 10 minuter. Blanda sedan ner senap, ägg salt och peppar. Späd blandningen med mjölk eller vatten om den verkar stabbig.

Rör ner färsen och blanda ordentligt. Vänd sedan ner fetaosten. Forma färsblandningen till en rulle och gör ett veck ner till mitten av rullen. Fördela svampblandingen och vik ihop rullen igen. Stek i ugn på 150 grader till en innertemperatur på 65 – 70 grader beroende på hur rosa man vill ha det. Servera med till exempel en rödvins- eller yoghurtsås samt klyftpotatis eller ett gott bröd.

Kommentera