Gott svampsmör till biffen

Hör du till en av de lyckliga som hittade mycket svart trumpetsvamp i höstas? Det skall tydligen ha varit ett bra år på vissa håll i landet men mina ställen gav tyvärr en ganska klen utdelning.  Svart trumpetsvamp är ju en väldigt smakrik svamp som passar utmärkt till stekt eller grillat kött. Jag brukar bara fräsa den i smör, eventuellt med lite finhackad schalottenlök och ibland lite vitlök och bara ha på sidan om.

Här kommer ett recept på ett mycket gott svampsmör som med fördel görs på svart trumpetsvamp men det går bra att använda annan svamp också. Smöret är ett bra alternativ eller komplement till klassiska kryddsmör som exempelvis vitlöks- eller örtsmör. Det går bra att spara smöret i frysen i en rulle och skära loss så mycket man behöver för stunden. Receptet är hämtat från Tasteline.

0,5 liter färsk svart trumpetsvamp eller ca 50-100 g förvälld

1 finhackad schalottenlök

150 g smör

Stek svampen i lite smör tills all vätska dunstat. Lägg i ännu en klick smör tillsammans med löken. Stek några minuter, salta och peppra. Kör svamp och lök i en mixer till ett fint strössel, låt svalna. Lägg ner bitar av kallt smör och mixa tills allt är blandat. Lägg på ett ark smörpapper och forma till en rulle. Förvara i frysen.

 

Kommentera