Laga ett klassiskt julbord med enkla knep

Vill du njuta av ett klassiskt julbord men inte har tid att laga maten själv. Här kommer några tips på hur du med enkla knep kan sätta en hemlagad, smakrik prägel på ditt julbord med färdiglagad mat.

  1. Kryddstek köttbullarna

Smörstek färdiga köttbullar med valda julkryddor eller välj två av kanel, ingefära, kryddpeppar, kryddnejlika och pomerans.

  1. Prinskorv med lök

Stek den färdiga prinskorven med röd och gul lök. Smaksätt med kryddpeppar och piffa till korvarna genom att snitta ett kryss i ändarna.

      3.  Glasera leverpastejen

Den färdigköpta leverpastejen får en lyxig känsla genom en glasyr av glögg eller lingonjuice.  Värm1 dlvätska och blötlägg 1,5 gelatinblad som smältes i vätskan. Häll över pastejen och ställ kallt.

  1. Griljera skinkan

Köp en färdigkokt skinka, skär bort fettsvålen och griljera den själv. För den mest klassiska smaken; blanda en äggula med några matskedar senap och lite brun farin och pensla över skinkan. Stick i några kryddnejlikor och griljera i ugn i tio minuter på 225 grader.

  1. Stöp om kalvsyltan

Köp färdig kalvsylta som du smälter ned i en kastrull. Gjut sedan om den i en ny form tillsammans med t.ex. pistagenötter eller timjan och krossad svartpeppar.

  1. Smaksätt senapen

Köp färdig senap, smaksätt med t.ex. honung, cognac, ingefära eller rivet apelsinskal. Häll upp i ett vackert krus.

  1. Dekorera pepparkakor

Beställ stora pepparkakshjärtan från konditorn och lägg krutet på att dekorera pepparkakorna. Med färdig kristyr på tub och olika typer av strössel går det inte bara fort utan är även roligt. En idé är att dekorera varje julbordsgästs plats med ett pepparkakshjärta med dennes namn på.

  1. Krydda sillen

Köp färdig löksill och häll upp i en fin kruka. Strö över nejlikor, kryddpepparkorn, lagerblad, skivade morötter och rödlök.

  1. Rör ihop snabba Ris à la Maltan

Snabbaste Ris à la Maltan görs med färdig risgrynsgröt, som blandas med vispad grädde och smaksätts med bitar av apelsin. Dekorera med äkta vaniljstång och kanel. För en lyxvariant, smält ned lite vit choklad i en del uppvärmd gröt, innan den blandas med resterande gröt och grädden.

 

Sist men inte minst, underskatta inte vikten av ett vackert dekorerat julbord för att den riktiga julkänslan ska infinna sig. Grangrenar med röda rosetter och apelsiner med nejlikor i skapar snabbt julkänsla och sprider en traditionell lukt av jul. 

På Scans hemsida, http://scan.se/ finns mer recept och tips. På Scan-appen finns även julbordets bästa hjälpreda och smakrabatter. På julbordets bästa hjälpreda får du hjälp att planera och fixa julbordet. Scan-appen är gratis och laddas hem via App Store och Android Market. Sök efter Scan AB.

Har du några bra tips som du vill dela med dig av?

52 % Lagar några rätter till julbordet från grunden och kompletterar med färdiga produkter. 19 % Lagar själv all mat till julbordet från grunden. Läs hela pressmeddelandet

Kommentera