First Lego League i Skövde

First Lego League är en internationell lagtävling för barn mellan 9-15 år, med deltävlingar över hela världen. De ska göra en forskningsuppgift, bygga en robot av lego, köra en teknikbana, skaffa sponsorer och presentera sin idé.  Temat i år är livsmedelssäkerhet.    

När Skövdes deltävling i First Lego League gick av stapeln deltog Scan med en domare och bjöd även deltagare och publik på köttbullar. Det var 19 lag som deltog och vi gratulerar Team Volvo Powertrain som vann och går vidare till den skandinaviska finalen. De vann även forskningsjuryns pris där bland andra Hans Björling hos oss var domare.

Problemet som Team Volvo Powertrain forskat kring var att reducera sporer i mjölken. Laget har tittat på hur reduceringen av sporer kan ske tidigare än på mejeriet. Om fukthalten i ensilagebalarna är för hög kan det uppstå en infektion av sporer. Lagets lösning reducerar fukten i ensilaget, som korna äter. En prototyp presenterades och bedömdes även ha potential att kunna utvecklas till en kommersiell produkt. 

 

 Lena och Malin var två av fyra anställda vid färsfabriken här i Skara som stolta berättade om hur det är att jobba på Scan. Naturligtvis bjöd de även på köttbullar, våra juldelikatessköttbullar, som tillverkas lokalt här.

 

Hans berättar att det var fantastiska ungdomar med många härliga och bra idéer. Den nuvarande trenden med lokalproducerad mat hade även många tagit till sig i sina idéer, som t ex mer lokala mejerier, slakterier, bagerier, hygienföretag istället för att forsla maten världen runt.

 

Kommentera