From farm to fork

Jag var nyligen på ett fantastiskt seminarium, ”Farm to Fork,” som svensk-amerikanska handelskammaren anordnade. Det handlade om hållbarhet inom livsmedelskedjan, från jordbruk, förädling, paketering, logistik, återförsäljning, tillagning till konsumtion och svinn. Detta är frågor som ligger nära Scan och vår strategi. Syftet var att utforska argumenten och fördelarna utifrån ett kommersiellt perspektiv. Hur livsmedelsföretag bör bidra till nästa generation genom ett sunt och bra förhållningssätt i hållbarhetsfrågor som dessutom ger ökad lönsamhet. Därför var det extra spännande att höra författaren, Andrew Winston som skrivit boken ”Green to Gold.”   Spännvidden var enorm. Prins Daniel pekade på snedfördelningen i vår värld med svält och överkonsumtion. Hela 31 föreläsare var på plats – både från Sverige och USA; Eskil Erlandsson, Jens Spendrup, Icas Kenneth Bengtsson, Gunilla Jönsson från Lunds Universitet, kockar, nötköttsleverantör från Virginia, Gotlands landshövding och många, många fler. Professor Marion Nestle från universitetet i New York var kanske den som jag tog mest intryck av. I sin slutvinjett uttryckte hon att något måste vara fel i livsmedelskedjan eftersom vi kan köpa fem hamburgare till samma pris som en sallad, d v s cirka 50 spänn eller sju dollar!

Kommentera