Listeria i Ekologisk bacon

Scan har påvisat spår av bakterien listeria i ett parti Ekologisk bacon med förpackningsdag 2011-10-12 och med bästföredatum 2011-12-05.

 Vi uppmanar därför alla konsumenter som har produkten i kylskåp eller frys att lämna tillbaka det ekologiska baconet  till butiken eller kontakta Scans konsumentkontakt. (tel. 020 – 59 59 77)

Listerian har påvisats i vår normala processkontroll där vi kontinuerligt tar ut prover och analyserar efter olika bakterier både vid produktionsdag och vid bäst – före dag.

Smittan kommer troligen från produktionsmiljön. Listeria kan bilda bio-film. Bio-film är fläckar av bakterier som gärna sätter sig på oåtkomliga platser och är svåra att avlägsna. Därifrån kan de förorena livsmedlen under tillverkningsprocessen, vilket ställer till stora problem i vissa livsmedelsindustrier.

Bakterien dör vid vanlig matlagningstemperatur, cirka 70° C.

8 kommentar på “Listeria i Ekologisk bacon

 1. 2011-11-04, 20:23 av Calle

  fack… redan käkat 4 pkt al´dente :/ ne men seriöst, ätit av dessa pkt. bäst jag söker upp vård

  1. Hej Calle!
   Se mitt svar till Ingrid, så länge du äter den tillagad finns ingen som helst risk!
   Är du dessutom frisk och i dina bästa år så är det troligen ingen fara om du äter den rå heller.
   Listeriabakterien är allmänt spridd i naturen och finns därför på många av våra livsmedelsråvaror.
   De främsta riskgrupperna är äldre och personer med nedsatt immunförsvar på grund av exempelvis diabetes, aids eller viss cancerbehandling.
   Listeria kan infektera flera olika organ i kroppen och symtomen kan därför variera mycket.
   De flesta får sannolikt i sig stora mängder listeria utan att bli sjuka.

 2. Vad är Listeria? Vilka symtom får man om man äter den? Man kan ju inte lämna
  tillbaka om man redan ätit den. Jag råkade höra det av en slump i radio-nyheterna kl 19.00 den 4:e. Var det enda gången den upplysningen gick ut. Jag äter mycke bacon och alltid Scan – det har kännts tryggt – men man tappar aptiten för bacon, en tid framöver i alla fall!

 3. ”Ingen fara så länge man tillagat baconen”? Ett häpnadsväckande uttalande för att komma från en kvalitetschef. Du kan ju inte veta hur personerna i fråga har hanterat maten hemma i sitt egna kök. Vid dålig hygien efter att man har hanterat de nedsmittade baconen kan bakterierna spridas från baconen till ex. en sallad genom knivar, händer, skärbrädor osv.

  1. Hej Inger!
   Precis som du riktigt påpekar så gäller det att alltid ha en god kökshygien. I detta ligger väl till exempel att använda en skärbräda för rått kött och en för grönsaker eller ätfärdiga varor.
   Jag jämför med när man tillagar kyckling, nog använder man sig av olika skärbrädor då?

 4. Kyckling? Du kan väl inte på fullt allvar jämföra kyckling med bacon?

  Bra då är vi överens om att det blev fel när du svarade på fölljande vis: ”Se mitt svar till Ingrid, så länge du äter den tillagad finns ingen som helst risk!” Frågan är om felet uppkom av slarv eller av okunskap eller med strategin att försöka lugna genom att ljuga?

  1. Hej igen!
   Du väljer själv hur du vill tolka mina svar.
   Jag svarade utifrån utgångspunkten att normal hygien råder i köket och man inte tillhörde någon riskgrupp och ser mig nog varken som okunnig eller slarvig.
   Livsmedelsverket skriver så här på sin hemsida ”Tillhör man inte någon av riskgrupperna är situationen vanligtvis en helt annan.
   De flesta får sannolikt i sig stora mängder listeria utan att bli sjuka. ”

Kommentera