Vad äter dina barn till lunch?

Scanvarumärket står för svenskt kött.  I svenska matbutiker har jag som konsument ett val, nämligen att välja svenskt eller importerat. Scan säljer cirka 90 procent av det svenska köttet till just dagligvaruhandeln. De övriga 10 procenten säljer vi till restauranger och storhushåll. Det är rätt stora volymer kött som konsumeras på restauranger, skolor, sjukhus varje dag. Alla som äter i lunchmatsalar eller på restauranger har oftast en mängd med maträtter att välja emellan, t ex vegetariskt, filmjölk, mackor, fisk men aldrig kan vi välja om vi vill ha svenskt kött eller importerat. Jag har tidigare bloggat om den tuffa situationen som våra svenska grisbönder har med lönsamheten. Det kanske inte är så konstigt när vi har en hel sektor, d v s den offentliga samt restauranger som i princip aldrig (det finns undantag) serverar annat än importerat kött. Nu skrivs det dessutom, här och där, om företag som slår ett PR-slag för köttfria dagar. Hur vore det om vi istället kraftsamlade för svenskdagar och kräver att våra skolbarn ska kunna välja skolmat med kött som kommer från djur som är födda och uppfödda med svensk djuromsorg.  Jag uppmanar alla konsumenter som äter på restauranger att inte bara fråga var köttet kommer ifrån utan ibland kräva att få äta svenskt. Det är en lösning för ökad lönsamhet hos våra svenska bönder. Du kan göra skillnad.

Kommentera