Hur ska Scans bacon märkas?

I våras lyckades hela branschen inklusive handeln att enas om en gemensam symbol som står för svenskt köttursprung. Och det tycker vi på Scan är jättebra! Idag under eftermiddagen har branschen ett seminarium i LRFs regi där vi ska samtala om den nya märkningen, det svenska köttets framtid och vad konsumenterna efterfrågar. Svenskmärkningen föddes just för att gagna våra svenska bönder och stärka köttproducenternas framtidstro. Många bönder, inte minst grisbönder, har lagt ner sina företag i brist på lönsamhet. Detta vill vi stoppa med bl a  en tydlig svenskmärkning på kött- och charkprodukter. Naturligtvis vill vi även göra det enklare och tydligare för konsumenterna att lättare välja och köpa svenskt kött.  Scans varumärke innebär 100 procent svenskt kött. Så för oss är det lätt att använda den nya märkningen på alla våra förpackningar – med ett undantag. Vi får nämligen inte märka våra svenska bacon med den nya symbolen trots att råvaran är från svenska grisar som är födda och uppväxta i Sverige och grisarna är slaktade och styckade i Sverige. Anledningen är att vi skivar och förpackar dem i Polen. Det gör vi för att våra svenska konsumenter fortsatt ska kunna köpa ett paket bacon för cirka en 10:a – prisvärt. Nu vill vi höra vad ni konsumenter tycker:

Vill ni att Scans bacon ska vara märkta med den nya symbolen för svenskmärkningen?

Risken som vi ser är att den nya märkningen blir urholkad om inte alla kan märka med svenskt kött, fast det är svenskt kött!

7 kommentar på “Hur ska Scans bacon märkas?

 1. 2011-10-07, 06:57 av Erik

  Det kanske är ekonomiskt försvarbart men är det verkligen rimligt ur miljösynpunkt att skicka råvaror till Polen för förädling för att sedan skickas tillbaka till Sverige för försäljning när vi har fungerande halvtomma fabriker här hemma? Någonstans rimmar det illa när man satsar pengar i ett annat land men ändå gapar efter ”svenskt”
  Nej, man kan bara hoppas att svenska konsumenter bojkottar produkter som urholkar den svenska arbetsmarknaden.

  1. Hej Erik,
   Bra kommentar. När vi byggde vår anläggning i Polen fick vi just kommentarer kring miljöaspekten och transporterna. Nu körs kylcontainrar mellan Kristianstad och Ystad för att sedan vidarebefordras med färja till Polen. I hamnen i Swinoutcije är det sedan bara tre kilometer till anläggningen. Det gör att miljöpåverkan från transporten blir minimal och faktum är att geografiskt så ligger anläggningen i Polen närmre Ystad än vad avståndet är t ex mellan Ystad och Växsjö. Den andra aspekten som du har kring arbetstillfällen håller jag med om. Det är till viss del en politisk fråga. Bacon är en av de mest konkurrensutsatta produkterna på marknaden vilket gör det oerhört svårt att överhuvudtaget nå lönsamhet på varan. Det beror bland annat på att det krävs mycket personal för att skiva och förpacka baconet. Vi har en press på oss att vara kostnadseffektiva för att bl a kunna konkurrera med det importerade. Därför valde vi att investera i en toppen moder anläggning i Polen.

 2. 2011-10-07, 16:04 av Erik

  Tack för ett uttömmande svar men vad som händer i framtiden är inte direkt svårt att sia om.
  Hur lång tid tar det innan det investeras mer pengar i den toppmoderna anläggningen och t ex stekfläsk eller andra ”skivade” produkter flyttas också för att optimera transportkostnader osv?
  Vad jag vill komma fram till är att det är hårfint hur långt man kan gå utan att urvattna namnet Scan vilket vore tråkigt då det är många som kämpat och tom vigt hela sitt arbetsliv åt att skapa det som anses vara ett av de största svenska varumärken vi har.

 3. Att märka Scans bacon med ”svenskt kött” skulle inte vara en felmärkning då ni själva säger att köttet kommer från Sverige, dock tycker jag som Erik nämnde, att i miljösynpunkt blir detta en felmärkning. Jag skulle då vilja se en ”extramärkning” på baconförpackningarna som säger att det är packat och tillverkat i Polen, men med svenskt kött. Ren öppenhet handlar det om, och här behöver ingen känna att ni som företag ”lurar” oss konsumenter på att ni använder er av svenskt kött i miljösynpunkt när det gäller bacon.

  1. Öppenhet och transparens är bästa vägen att skapa förtroende. Därför hymlar vi inte om att vi packar bacon i Polen. På paketen informerar vi om det. Vill också kommentera att den miljömässiga aspekten ha vi alltid med oss när vi planerar förändringar på anläggningarna. Rent geografiskt ligger Polen närmre Skåne än vad Stockholm gör. Baconen åker båt och inte bil mm.

 4. Jo visst, rent geografiskt kanske det stämmer att det blir närmre. Men vad jag menar är att det kan se fel ut på baconförpackningarna om det står svenskt kött på framsidan av förpackningen och sedan när man vänder på paketet står det tillverkat i Polen. När en konsument väljer ett packet bacon från Sverige tror jag att man förväntar sig att det är tillverkat i Sverige och inte i Polen. Jag anser att annars försvinner ju hela konceptet med att märka maten med Svenskt kött.

  Vill också ösa beröm över er blogg då jag tycker att det är ett utmärkt sett för oss konsumenter att kunna följa er som företag och se vad ni verkligen gör för vår miljö och i form av CSR.

Kommentera