Listeria i Scans falukorv

  

Scan har påvisat spår av bakterien listeria i ett parti falukorv med förpackningsdag 2011-07-20 och med bästföredatum 2011-08-19.

 Vi uppmanar därför alla konsumenter som har produkten i kylskåp eller frys att lämna tillbaka falukorven till butiken eller kontakta Scans konsumentkontakt. (tel. 020 – 59 59 77)

Hur kan det komma sig att vi inte upptäcker Listerian förrän efter bäst-före dag?
I vår normala processkontroll tar vi kontinuerligt ut prover och analyserar efter olika bakterier både vid produktionsdag och vid bäst – före dag. På denna produkt har vi inte påvisat några Listeria-bakterier när korven var nytillverkad utan de har utvecklats och haft en tillväxt under hållbarhetstiden.

Smittan kommer troligen från produktionsmiljön. Listeria kan bilda bio-film. Bio-film är fläckar av bakterier som gärna sätter sig på oåtkomliga platser och är svåra att avlägsna. Därifrån kan de förorena livsmedlen under tillverkningsprocessen, vilket ställer till stora problem i vissa livsmedelsindustrier.

Bakterien dör vid vanlig matlagningstemperatur, cirka 70° C.

6 kommentar på “Listeria i Scans falukorv

 1. 2011-08-24, 18:36 av maria

  Jag är gravid. Jag åt i förra veckan en falukorv av märket scan, men har (såklart) inte kvar paketet så jag kan inte kolla utgångsdatum och produktionsnummer. Jag åt den i tillagad form, i korv stroganoff. Vilka risker finns det för mig?

  1. Hej Maria!
   Jag svarade dig direkt igår via mail. Du behöver inte vara orolig. Har du värmebehandlat korv, dvs stekt eller kokt den så avdödas alla bakterier som eventuellt funnits där.

  1. Hej
   Dessvärre avdödas inte bakterierna av frysning. Korven måste värmebehandlas. Föreslår att du kontaktar Matforum så kan de ta hand om korven och ersätta dig för ditt inköp.

Kommentera