Bäckenbenshängning

Bäckenbenshängning är en metod att hänga slaktkroppar för att maximera mörheten i framförallt innanlår och ryggbiff. Normalt hängs nötdjuren i hasen i slakten vilket gör att framför allt ryggbiff och innanlår trycks ihop något under nedkylningsprocessen. Detta är inte optimalt för mörheten men om man istället hänger djuret i bäckenbenet faller bakbenet ner och ryggen sträcks ut. Köttet blir då mörare och på innanlåret kan man tydligt se skillnaden eftersom det får en mer avlång form. I dag bäckenbenshänger vi vårt gourmetkött. Det är kött från köttrasdjur av bästa kvalitet som skivas och packas i förpackningar som gör att köttet möras ända fram till användning.

Bilden ovan visar bäckenbenshängning. Du ser att ryggen sträcks ut. Nedan visas vanlig hängning.

2 kommentar på “Bäckenbenshängning

  1. Intresaant, tack för bra fakta.
    Hur länge hänger ni köttet och vid vilken temperatur ? Man brukar ju räkna 40 dygnsgrader när man hänger kött som ”normalt.

    Mvh Magnus

Kommentera