Gravad nötrulle

Tidigare har jag skrivit om gravad oxfilé men man måste inte använda den ädlaste detaljen för att grava kött.

Rulle är en detalj med en väldigt fin form men med mycket bindväv vilket gör att det krävs ganska mycket jobb för att få den mör. Normalt används rullen till smörgåsmat som till exempel saltrulle eller tunt skivad till sjömansbiff.

Här följer ett recept där rullen blir en riktig delikatess som passar utmärkt på buffébordet till studenten eller varför inte midsommar? Kom ihåg att liksom när man gravar lax frysa köttet minst två dygn före eller efter gravningen.

Ca 1 kg nötrulle

5 dl grovsalt

Grovmalen svartpeppar

Flytande honung

Gnid in rullen med rejält ordentligt mycket honung. Krydda med svartpeppar runt om. Lägg hälften av saltet i en form, lägg på köttet och strö resten av saltet över. Dra folie över och ställ i kylskåp. Vänd köttet en gång om dagen under en vecka. Torka sedan av köttet, skiva i tunna skivor och njut.

Kommentera