Kött i folie

Förra veckan skrev jag om stek i folie smaksatt med löksoppa. Här kommer en variant med italienska smaker. I receptet används nötkött men kalv går naturligtvis lika bra. Tycker man att en vanlig stek är för mager kan man vara lite djärv och använda entrecote.

Ca 6 portioner

Ca 1 kg nöt- eller kalvstek

100 g lufttorkad salami, skinka eller chorizo

2 askar körsbärstomater

1 kruka basilika, hackad

4 vitlöksklyftor, grovhackade

1 burk röd pesto

Olivolja

Salt och peppar

Börja med att bryna köttet runt om, eller lägg det på grillen och ge det en fin yta. Salta och peppra. Ta ett stort ark aluminiumfolie och lägg hälften av basilikan och vitlöken mitt på. Lägg köttet ovanpå och bred på tomatpeston på hela köttbiten. Täck köttet med salamin lägg körsbärstomaterna runt om och strö över resten av basilikan. Ringla till sist olivolja över alltihopa och förslut foliepaketet.

Baka i ugn på ca 100°C i ungefär fem timmar. Tiden beror lite på om du använder nöt eller kalv och vilken detalj du använder. Köttet är färdigt när det går lätt att sticka rakt igenom det med en provsticka.

Servera köttet med tomaterna, skyn som bildas i foliet och färsk pasta eller bröd. Gorgonzolasås är gott till om man vill lyxa till det lite.

Kommentera