Sverige deltar i BBQ-VM

Tävla i grillning, kan man det? Jodå, det finns både BBQ-VM och EM, och USA som är det ledande landet när det gäller barbeque har också sitt eget VM. Barbeque (BBQ) är också stort i Australien och södra Europa.

Att grilla BBQ innebär att grilla maten indirekt, dvs inte direkt över glöden och med lock över grillen. Temperaturen är lägre och det tar längre tid, men resultatet blir väldigt saftigt och gott. Smaken kan med fördel sättas med spån, rubbing eller glaze. Det fungerar bra att använda en klotgrill, men riktiga fantaster använder en smoker. Besöker du BBQ-VM så kommer du se smokers av alla de slag.   

Bild ovan o nedan från BBQ VM 2009.

I år går BBQ-VM nästan hemmavid, i Gronau, Tyskland. Helgen den 20-23 maj finns Svenska Grillandslaget på plats och fajtas med närmare 100 andra lag om VM-titeln. Det kommer att bli en folkfest som lockar hundratusentals besökare.

Svenska Grillandslaget består av lagledaren Ulrik Lindelöv, Peter G Nilsson och Henrik Stensvad. Alla tre är grillkockar med ett extra glöd för barbeque. Ulrik har deltagit förut och även då varit lagledare. Sveriges meritlista från tidigare år är brons i VM på Jamaica 2003, guld i EM i Ungern 2003 och nordiska mästare vid EM i Polen 2005. 

Svenska Grillandslaget består av lagledaren Ulrik Lindelöv, Peter G Nilsson och Henrik Stensvad.

Alla lag tillagar fem rätter: revbensspjäll med bröd, kyckling med tomat, grisbog med majskolv, oxbringa med potatis, färskost och gräslök samt dessert. En jury bedömer rätterna. Delsegrare utses och vinnare av titeln World Barbecue Champion 2011.

Vi tycker BBQ-VM är en kul tävling och sponsrar deltagandet ihop med andra företag som också gillar grill; Scan, Landmann, Caj P, Aga Gas och Arla.

Det är Grillfrämjandet som tagit initiativet till ett grillandslag (se pressmeddelande)  och jag hoppas att de i framtiden också kan arrangera ett VM eller EM på hemmaplan.

Lycka till säger vi till Svenska Grillandslaget!

3 kommentar på “Sverige deltar i BBQ-VM

  1. Fanns det deltagandande lag från latinamerika? Här i Brasilien grillas det ju vilt varje helg, kemiskt fritt från Flintastekar men kopuckel är en delikatess.l

Kommentera