Urbenad lammbog

Så här i påsktider tänkte jag tipsa om en lammdetalj som är mör, lätt att använda och prisvärd. Urbenad lammbog är en väldigt mångsidig detalj som passar bra att grilla eller steka, hel eller i skivor. Använd de kryddor och smaksättningar som du gillar eller tillaga den mer naturell med bara salt och peppar. Lägg köttstycket helt på grillen och grilla på medelvärme eller skiva bogen och marinera först. Bogen går också bra att använda som en liten stek eller som kokkött i en gryta.

Vill du se hur lammbogen benas ur och hur den urbenade bogen ser ut följ denna länk.  

Här kommer ett recept som passar bra till sommarens grill eller på söndag när du tröttnat på den tunga påskmaten.

4 portioner

2 urbenade lammbogar

olivolja

spiskummin

salt och peppar

Gnid in köttet med spiskummin, olivolja, salt och peppar. Grilla på hög värme först för att få en fin yta, stick sedan in en termometer och flytta köttet till medelvärme. Grilla till en innertemperatur av 65°C. Servera köttet med en yoghurtsås smaksatt med mynta, citronskal och honung och gärna en tabouleh. 

Tabouleh

2 dl bulgur
3 hackade tomater
2 msk färsk mynta
½ dl bladpersilja
1 hackad röd lök

1 pressad citron
2 msk olivolja
Salt
Peppar

Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen och låt svalna något. Blanda grönsaker med örter, citron och olivolja. Vänd ner bulgur och smaka av med salt och peppar.

Glad Påsk!

Kommentera