Dags att planera påskalammet

Nästa vecka är det påsk och då äter vi svenskar traditionsenligt mycket lamm. Lammstek är lite av min favoritråvara i köket och det är svårt att misslyckas med den. Jag föredrar stek med ben men urbenad är också bra eftersom man lätt kan fylla den med godsaker.

Jag brukar improvisera och välja de smakerna jag känner för just för tillfället. Färska hackade örter, vitlök, salt, peppar och olivolja blandat till en ganska stabbig röra som sedan klappas ut på hela steken och i om den är urbenad (bind sedan ihop den urbenade steken med bomullssnöre eller trä på nätet igen om steken hade det). Vill man ha lite extra smak kan man göra hål och sticka in örter och vitlök. Annat som passar bra till och som ger god smak är kapris, oliver, honung, citronskal och saft, spiskummin, m.m.

Kör steken på 125°C till en innertemperatur mellan 65°C-75°C beroende på önskad stekgrad.

Vill du ha lite mer handfasta recept finns det en hel del på scan.se.

Kommentera